"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
3.251.607 %1.07
İşçi Haber Gündem Hikmet Çetin kimdir? Siyasi kariyeri hakkında bilgiler...

Hikmet Çetin kimdir? Siyasi kariyeri hakkında bilgiler...

Hikmet Çetin, Türk siyasetinin önemli isimlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Uzun yıllar çeşitli görevlerde bulunan Çetin'in siyasi yaşamı, Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutuyor. Peki, Hikmet Çetin kimdir ve kaç yaşında? İşte Çetin'in yaşamı ve siyasi kariyerine dair tüm detaylar.

Okunma Süresi: 2 dk

Hikmet Çetin, 1937 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dünyaya geldi. Eğitim hayatına Lice'de başlayan Çetin, ortaöğrenimini Ankara Atatürk Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1960 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü’nden mezun oldu.

Meslek yaşamına Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) uzman yardımcısı olarak başlayan Hikmet Çetin, burada geçirdiği yıllarda çeşitli uluslararası görevler üstlendi. ABD’ye gönderilerek Williams College’de kalkınma ekonomisi üzerine master yaptı ve Stanford Üniversitesi’nde planlama modelleri üzerine araştırmalar yaptı. Askerlik görevini 1970 yılında tamamlayan Çetin, DPT'deki kariyerine 1977 yılına kadar devam etti ve İktisadi Planlama Dairesi Başkanlığı görevini üstlendi.

Hikmet Çetin’in Siyasi Kariyeri

Hikmet Çetin’in siyasi yaşamı, 1977 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili olarak seçilmesiyle başladı. Aynı dönemde, 1978-1979 yıllarında devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yaptı.

1987 yılında yapılan genel seçimlerde Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) safında Diyarbakır milletvekili olarak yeniden seçildi ve meclis grup başkanvekilliği ve genel sekreterlik gibi birçok önemli görevde bulundu. 1991 genel seçimlerinde ise üçüncü kez milletvekili seçildi ve bu kez Gaziantep milletvekili olarak parlamentoya girdi.

Çetin, 1991 yılında kurulan DYP-SHP koalisyon hükûmetinde dışişleri bakanı olarak atandı ve bu görevini 1993 yılına kadar sürdürdü. Ardından 1993 yılında kurulan 2. DYP-SHP koalisyon hükûmetinde de dışişleri bakanlığı görevine devam etti. Ancak, 1994 yılında bu görevinden istifa etti.

CHP Genel Başkanlığı ve TBMM Başkanlığı Görevleri

Şubat 1995’te CHP ile SHP'nin birleşmesinin ardından yapılan kurultayda, Hikmet Çetin, CHP genel başkanlığına seçildi ve bu görevini aynı yılın Eylül ayında sonlandırdı.

1995 genel seçimlerinde Gaziantep milletvekili olarak tekrar seçilen Çetin, 16 Ekim 1997 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı olarak göreve başladı ve 1999 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

Hikmet Çetin, uzun yıllar Türk siyasetinin önemli figürlerinden biri olmuştur. Hem iç hem de dış politikada aktif görevler üstlenmiş olan Çetin, Türkiye’nin önemli dönüm noktalarına tanıklık eden bir isim olarak öne çıkmaktadır. Hem milletvekili, hem bakan, hem de TBMM Başkanı olarak ülkenin siyasi yaşamında iz bırakan bir kariyere sahiptir.