"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2613 %0
36,9912 %-0.04
2.281.450 %-0.577
3.036,47 0,28
Ara
İşçi Haber Gündem Hrant Dink Davası'nda gelişme: Savcılık, davanın düşmesini talep etti

Hrant Dink Davası'nda gelişme: Savcılık, davanın düşmesini talep etti

Savcılık, Gazeteci Hrant Dink'i katleden Ogün Samast'ın 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan davanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşmesini talep etti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın, tahliyesinin ardından hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte FETÖ adına suç işlemek' suçlamasıyla açılan davanın görülmesine devam edildi.

Hrant Dink suikastinin tetikçisi Ogün Samast, Bolu F Tipi Cezaevi'nden koşullu salıverilme kapsamında 15 Kasım 2023'te tahliye edildi.

10 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ

Tahliyesinin ardından Samast hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma tamamlandı ve 17 Kasım'da iddianame hazırlandı. İddianamede, Ogün Samast için 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

Dosya, hukuki ve fiili irtibat nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı davayla birleştirildi.

SAMAST, 2. DURUŞMADA SAVUNMA YAPTI

İkinci duruşmada ilk savunmasını yapan Ogün Samast, iddianameye konu olan eylemleri daha önce yargılandığı davada anlattığını ve olayın üzerinden yaklaşık 19 yıl geçtiği için cinayete ilişkin Erhan Tuncel ve Yasin Hayal arasında geçen konuşmaları hatırlamadığını iddia etti.

Ogün Samast, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın dördüncü duruşmasına SEGBİS üzerinden katılmak için Trabzon Adliyesi'ne geldi. Duruşma, 2. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda dinlenmeyen tanıkların ifadesiyle başladı.

Trabzon TEM Şube Müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam'ın "hizmet görüşmelerine" katıldığına dair ifade veren Ali Fuat Akdağ, mahkemede tanık olarak dinlendi, ancak olayın üzerinden yıllar geçtiği için detayları ve kişileri hatırlamadığını söyledi.

SAVCILIK, DAVANIN DÜŞMESİNİ TALEP ETTİ

Savcılık, Samast'ın 'Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan davanın zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle düşmesini talep etti.

Savcı, nihai mütalaasında Ahmet İskender, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Tuncay Uzundal, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz ve Ogün Samast hakkında açılan kamu davasının "zaman aşımı" nedeniyle reddini; Adem Sağlam'a "örgüt üyeliği" suçundan hapis cezası, ancak "cinayet" suçlamasından beraat; Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek'e ise "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs" suçundan ceza verilmesini talep etti.

Erhan Tuncel, Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Tuncay Uzundal, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Adem Sağlam, Ersin Yolcu ve Ogün Samast, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunmaları için süre talep etti.

Samast, yaklaşık 1 saat 15 dakika duruşmada bulunduktan sonra adliyeden ayrıldı.

Mahkeme heyeti, sanıklara savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 16 Ekim saat 10.00'a erteledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *