İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında iş insanı Adem Kameroğlu’nun savcılığa verdiği ifadede çarpıcı iddialar yer aldı. Kameroğlu, iki ayrı inşaat projesi için ruhsat alabilmek adına İmamoğlu İnşaat Şirketi Genel Müdürü Tuncay Yılmaz’ın kendisinden bir villa ve dört daire istediğini öne sürdü.
Ekrem İmamoğlu Hakkında Suç Örgütü Yöneticiliği Suçlaması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi hakkında “suç örgütü yöneticiliği”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “ihaleye fesat karıştırma”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi” gibi suçlardan işlem yapılıyor.
KAMEROĞLU: Ruhsat İçin Bir Villa Talep Ettiler
Kameroğlu, Beylikdüzü Derviş Eroğlu Caddesi'nde yer alan ve şu anda üzerinde Metro Home Sitesi bulunan arazisine 2016 yılında ruhsat almak için başvurduğunu, harçları ödemesine ve projesini tamamlamasına rağmen uzun süre ruhsat alamadığını söyledi. Belediye görevlilerinin kendisini Tuncay Yılmaz’a yönlendirdiğini belirten Kameroğlu, görüşme sonrası Yılmaz’ın, inşaat ruhsatı karşılığında Ihlamur Evleri’nden bir villa seçileceğini söylediğini öne sürdü.
Kameroğlu, “Yasal hakkımı alamayacağımı düşündüm, zorluk çıkaracaklarından korktum ve teklifi kabul ettim. Villayı beyaz eşyası, mobilyası, havuzu ve peyzajı dahil lüks şekilde tamamladım. Masraf yaklaşık 600 bin lirayı buldu. Villa tamamlandığında devrini, Ekrem İmamoğlu’na ait SSB İnşaat üzerine yaptım” dedi.
KAMEROĞLU: Villayı İmamoğlu’nun Ailesi Kullandı
Kameroğlu, villanın devrinden sonra SSB İnşaat’a 1 milyon 500 bin TL’lik ödemelerin peyderpey yapıldığını, ancak bu paraların her seferinde çekilerek Tuncay Yılmaz’a elden teslim edildiğini iddia etti. Ayrıca villayı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu ve oğulları Selim İmamoğlu’nun ziyaret ettiğini ve kullandığını da söyledi.
Kameroğlu’nun iddialarına göre, Metro Home projesinin iskânı için de kendisinden dört daire istendi. Bu talep Tuncay Yılmaz tarafından iletildi ve Kameroğlu, Necati Özkan’la görüştürüldü. Ardından 4 daire, çeşitli kişi ve şirketlere devredildi. Dairelerin karşılığında Kameroğlu’nun şirketine toplam 2 milyon TL yatırıldığı ancak bu paranın tamamının iade edildiği belirtildi.
Kameroğlu, “Daireleri verdim ama isim olarak Özkan’a değil, farklı kişi ve şirketler üzerinden devrettim. İade ettiğimiz paraların sadece göstermelik olarak yatırıldığını herkes biliyordu” diye konuştu.
KAMEROĞLU: Sponsorluk Adı Altında 12 Milyon Lira Verdik
Kameroğlu, Beylikdüzü Belediyesi ile ilişkiler sürerken İBB Spor Kulübü Başkanı ve dönemin Beylikdüzü Belediye Meclis Üyesi Fatih Keleş’in kendisine gelerek “Başkanın selamı var, Beylikdüzü Voleybol Takımı’na sponsor olacaksınız” dediğini aktardı. Üç yıl boyunca herhangi bir yazılı protokol olmadan sponsor olduğunu söyleyen Kameroğlu, bu süreçte yaklaşık 12 milyon TL harcama yaptığını, bunun yaklaşık 4 milyon lirasının elden Fatih Keleş tarafından alındığını iddia etti.
Kameroğlu: Okulu Ben Yaptım, Belediye Sahiplendi
Kameroğlu, Beylikdüzü’nde yer alan "Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Anaokulu"nun da kendisi tarafından yaptırıldığını ancak kamuoyuna okulun belediye tarafından yapılmış gibi lanse edildiğini ifade etti. Kameroğlu, okul yapımının da Metro Home projesinin ruhsat sürecine denk geldiğine işaret ederek, “Ruhsat alamamaktan korktuğum için tekliflerini kabul ettim. Ancak ismim hiç geçmedi” dedi.
KAMEROĞLU: Belediyeye 40 Dönüm Arazi Vermek Zorunda Kaldım
İddialarına göre, Kameroğlu inşaat izni alabilmek için daha önce terk işlemi yapılmış olan yaklaşık 40 dönümlük arsayı ikinci kez belediyeye vermek zorunda kaldı. Bu alanın güncel değerinin yaklaşık 35 bin dolar olduğunu belirten iş insanı, “İstesem bu alanı başkasına satıp yine aynı projeyi yapabilirdim. Ancak zorluk çıkaracaklarını biliyordum” ifadelerini kullandı.
Taşerondan Patronluğa Geçtiler
Kameroğlu, inşaat projesindeki kaba işleri Adem Soytekin isimli müteahhide vermesi için yönlendirildiğini, bu kişinin belediyeyle olan yakın ilişkisi sayesinde hızla büyüdüğünü savundu. Ayrıca bazı daireleri değerinin yarısına vermek zorunda kaldığını, birçok müteahhidin benzer süreçleri yaşadığını da sözlerine ekledi.
Ekrem İmamoğlu ile en son 2019 yılında bir törende görüştüğünü belirten Kameroğlu, bu tarihten sonra hiçbir temasının olmadığını ve halihazırda da inşaat faaliyetinde bulunmadığını söyledi.