"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1834 %0.54
43,6758 %0.44
4.084,70 % 0,52
3.216.889 %0.359
İşçi Haber Gündem İklim Kanunu nedir? İklim Kanunu maddeleri neler?

İklim Kanunu nedir? İklim Kanunu maddeleri neler?

AK Parti tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan İklim Kanunu teklifinin ilk dört maddesi kabul edildi. 20 maddeden oluşan teklifin görüşmelerine 15 Nisan 2025 tarihinde devam edilecek. Kamuoyunda yasa teklifiyle ilgili çeşitli soru işaretleri ve bilgi kirliliği bulunuyor. İklim Kanunu nedir, hangi düzenlemeleri içeriyor ve muhalefetin itirazları neye dayanıyor? İşte detaylar...

Okunma Süresi: 3 dk

Türkiye’nin yaklaşık iki yıldır gündeminde yer alan İklim Kanunu, geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Ancak kamuoyunda yasa tasarısına ilişkin birçok soru işareti bulunuyor. Sosyal medyada yayılan bilgi kirliliği ve dezenformasyon içerikleri, düzenlemenin içeriği hakkında kafa karışıklığına neden oldu. Peki, İklim Kanunu nedir, hangi düzenlemeleri kapsıyor ve neden bazı kesimler tarafından eleştiriliyor? 

İklim Kanunu nedir?

İklim Kanunu'nun temel amacı, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Büyüme'dir. İklim Kanunu, iklim değişikliği kaynaklı krizlerin ve zararların olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedefleyen yasal bir düzenlemedir. 

Kanun, iklime dirençli şehirlerin oluşturulması ve afet risklerinin azaltılmasında kritik bir öneme sahiptir. Biyoçeşitlilik ve doğal kaynakların korunmasında, su ile gıda güvenliğinin sağlanmasında, ormanların ve yeşil alanların artırılmasında, yenilenebilir enerji kapasiteleri artırılarak enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında yol haritası oluşturacaktır.

İklim Kanunu Teklifinde Neler Var?

Kanun teklifi, 20 madde, 2 geçici madde ve 3 farklı kanunda değişiklik öngörüyor. TBMM Genel Kurulu'nda ilk dört madde kabul edildi. Bu maddeler arasında, İklim Değişikliği Başkanlığı'nın görev ve sorumluluklarının belirlenmesi, yerel ve ulusal eylem planlarının hazırlanması ve sektörlerin uluslararası rekabet gücünün artırılması için daha temiz üretim süreçlerinin yasal güvenceye alınması yer alıyor. ​

İklim Kanunu'nun hazırlık süreci, hazırlanma gerekçesi dikkate alındığında hiçbir şekilde hayvancılığın ortadan kaldırılacağı, sürdürülebilir protein adı altında böcek bazlı bir beslenme düzenine geçileceği gibi bir durum söz konusu olmayıp bu iddialar tamamen hayal ürünüdür. Kanun aksine, organik tarımı ve hayvancılığı desteklemekte ve bu yaklaşımı gıda güvenliği bağlamında öncelemektedir.

Karbon Ayak İzi ve İklim Kanunu: Kurumlara Yönelik Yükümlülükler Neleri Kapsıyor?

Karbon ayak izi, bir ürünün üretim sürecinde ortaya çıkan emisyon faaliyetlerinin çevreye verdiği zararı, karbondioksit cinsinden ifade eden sera gazı emisyonudur. Bu çerçevede, Kanun teklifinde yalnızca üretim yapan kurum ve kuruluşların, imalat aşamasında temiz ve yeni teknolojiler kullanarak karbon ayak izini azaltma yükümlülüğü bulunmaktadır. Burada amaçlanan, aynı ürünün daha az enerji tüketimi ve düşük maliyetle üretilmesidir.

Metin incelendiğinde, bireylerin, toplumun veya sosyal yaşamın özgürlüklerini sınırlayıcı herhangi bir düzenleme veya hüküm yer almamaktadır. Düzenleme, esasen ürünlerin sanayi üretiminde enerji verimliliğini artırmaya ve çevrenin, doğal kaynakların korunmasına yönelik teknoloji kullanımına odaklanmaktadır.