Bosna savaşının 1992'de başlamasıyla Boşnak halkı Birleşmiş Milletler tarafından Bosna Hersek'te güvenli bölge ilan edilen ve Hollandalı askerlerce korunan Srebrenitsa'da toplandı. Dünyanın tanık olacağı vahşet ise Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerlerinin 11 Temmuz 1995 tarihinde Srebrenitsa'yı ele geçimesi ile başladı. Holandalı askerler tarafından Sırp'lara teslim edilen Boşnak halkından en az 8 bin 372 sivil vahşice hayattan koparıldı.
ACI SON BİR OLDU
Sırp güçlerinin bölgeyi ele geçirmesi sonrası bazı Boşnaklar, BM adına güvenliği sağlamak üzere Hollandalı askerlerin Srebrenitsa Potoçari'deki üssüne sığınırken, diğer Boşnak halkı ise orman yolundan ilerleyerek Boşnak askerlerinin kontrolünde olan Tuzla'ya ulaşmak istedi.
Ancak hangi yolu seçerlerse seçsinler Boşnakların yaşadıkları acı son bir oldu.
BAZI AİLELER CENAZELERİNE HALA ULAŞAMADI
Savaş suçu işleyen Sırp askerleri erkekleri toplama kamplarına zorla götürerek açlık, susuzluk ve acımasızca işkencelere maruz bıraktı. Ayrıca burada Boşnak erkekleri ve gençleri toplu katliamlar ile toplu mezarlara gömüldü. Öte yandan kadın ve çocuklar ise Sırp askerleri tarafından sürgün edilerek yurtlarından ve ailelerinden koparıldı.
Vahşetin her türlüsünü yaşayan Boşnak halkından bazı aileler yakınlarının cenazesine hala ulaşamazken, yakınlarını bulma ümidi ile aramalarına günümüzde de devam ediyorlar.
SOYKIRIMIN SUÇLULARI CEZA ALDI MI?
2007 yılında aldığı karar ile Srebrenitsa ve civarında yaşanan acı olayları 'soykırım' olarak tanımlayan Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanıtları gerekçe olarak gösterdi.
Yaşanan acılarda büyük bir role sahip olan Sırp komutan Ratko Mladic hakkında, ICTY'de görülen davada, aralarında Srebrenitsa soykırımının da bulunduğu birçok suçtan müebbet hapsine karar verilirken aynı mahkeme tarafından 2016'da verilen kararda ise Bosnalı Sırpların savaş dönemindeki eski lideri Radovan Karadzic'e Srebrenitsa soykırımı dahil 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası uygulandı.
Öte yandan katliamda rol alan eski Sırp general Radislav Krstic'in 35 yıl, Vidoje Blagojevic'in 15 yıl, Vujadin Popovic ve Ljubisa Beara'yın müebbet, Drago Nikolic'in 35 yıl, Ljubomir Borovcanin'in 17 yıl, Vinko Pandurevic'in 13 yıl, Radivoje Miletic'in 19 yıl, Milan Gvero'yun ise 5 yıl olmak üzere mahkeme tarafından hapsine karar verildi.
Ayrıca Srebrenista soykırımına ilişkin 45 Sırp hakkında farklı mahkemelerde görülen "Srebrenitsa" davalarında alınan kararda toplam 699 yıl hapis cezası verildi.