"Haberin İşçisi"
İstanbul
Az bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1588 %0.03
43,9198 %0.15
4.112,13 % 0,33
3.226.796 %0.947
İşçi Haber Gündem İstanbul’un alışveriş caddeleri Avrupa’yı solladı! Kiralar Amsterdam, Prag ve Helsinki’yi geride bıraktı

İstanbul’un alışveriş caddeleri Avrupa’yı solladı! Kiralar Amsterdam, Prag ve Helsinki’yi geride bıraktı

İstanbul’un en prestijli alışveriş caddeleri dünya şehirlerini geride bıraktı. Abdi İpekçi Caddesi, metrekare kira bedeliyle Avrupa’nın önde gelen şehirlerini geçerken, İstiklal ve Bağdat Caddesi’ndeki yüksek yaya trafiği ve doluluk oranları dikkat çekti.

Okunma Süresi: 2 dk

Cushman & Wakefield I TR International tarafından yayımlanan "İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu", İstanbul’un perakende sektörü açısından Avrupa şehirlerini solladığını ortaya koydu. Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesi; yaya trafiği, marka çeşitliliği ve kira oranlarıyla dikkat çekti.

istanbul'da Mağaza Kiraları Avrupa Standartlarını Aştı

Nişantaşı'nın en prestijli noktalarından olan Abdi İpekçi Caddesi, metrekare başına 250 dolarlık birincil kira bedeliyle Avrupa'nın önde gelen caddelerini geride bıraktı. Bu rakam, Amsterdam, Prag ve Helsinki’deki birçok alışveriş caddesinin kira seviyesinden yüksek.

Toplam 1,4 kilometrelik uzunluğa sahip İstiklal Caddesi, 2024 yılında 90 milyonu aşkın ziyaretçi ağırladı. Boş mağaza sayısının yalnızca 12 olduğu caddede doluluk oranı %95’in üzerine çıktı. Kültürel etkinlikler, tarihi yapılar ve sanatsal aktiviteler İstiklal’i cazibe merkezi haline getirdi.

2,6 kilometrelik güzergahıyla Anadolu Yakası'nın gözdesi Bağdat Caddesi, yüksek doluluk oranı ve artan yabancı marka ilgisiyle öne çıktı. Ancak kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle yaya trafiğinde %40’a varan düşüş yaşandı. 2024’te 31,4 milyon ziyaretçi ağırlayan cadde, uygun konum bulma zorluğu nedeniyle dar metrekareli kiralamaların tercih edildiği bir bölge haline geldi.

Nişantaşı'nın Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi caddelerini kapsayan bölgesinde mağaza sayısı 370’e ulaşırken, 352 mağazanın dolu olduğu kaydedildi. Yüksek lüks segmentteki marka yoğunluğu, bölgeyi alışverişin kalbi haline getiriyor.

Yeni kiralama işlemlerinde giyim ve ayakkabı sektörü %36’lık payla en büyük hacmi oluştururken, onu yeme-içme sektörü %32 ile izledi. Özellikle yeme-içme sektörü, önceki yıla göre %9’luk bir büyüme gösterdi.

Yabancı markalar, en çok %21’lik oranla Bağdat Caddesi’nde faaliyet gösterdi. Nişantaşı bölgesi %17, İstiklal Caddesi ise %15 ile takip etti. Uluslararası lüks markaların yanı sıra yerli büyük zincirlerin de yatırımları dikkat çekti.

İstanbul’un alışveriş caddelerinde metrekare başına aylık kira bedelleri

İstanbul’un en popüler alışveriş caddelerinde metrekare başına aylık kira bedelleri:

  • Abdi İpekçi Caddesi: 250 dolar
  • İstiklal Caddesi: 200 dolar
  • Bağdat Caddesi: 150 dolar

Bu rakamlar İstanbul’u Avrupa’nın en pahalı alışveriş noktaları arasına taşıdı.

Rapor, kentsel dönüşüm projeleriyle fiziksel yapıların modernize edileceği, bunun da hem markaların hem yatırımcıların ilgisini daha da artıracağı yönünde öngörüler içeriyor. Yüksek kira seviyeleri ve sınırlı arz, İstanbul’daki cadde mağazacılığını değerli bir yatırım alanı haline getiriyor.