"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2499 %0.09
37,0970 %0.2
2.309.458 %-1.315
3.011,64 0,65
Ara
İşçi Haber Gündem İzmir Körfezi can veriyor: 14 maddelik acil eylem planı yolda!

İzmir Körfezi can veriyor: 14 maddelik acil eylem planı yolda!

İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleri ve çevre kirliliği sorunlarını ele almak ve çözüm önerileri sunmak amacıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un direktifleriyle oluşturulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu'nun hazırladığı İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı, yarın kamuoyuna açıklanacak.

Son günlerde artan balık ölümleri ve kirlilik nedeniyle Çevre Bakanlığı bölgedeki durumu değerlendirmek için harekete geçti. İlk olarak İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu oluşturulurken, ardından 35 akademisyenden oluşan Bilim Kurulu kuruldu. Bu kurul, İzmir Körfezi'nde atık su arıtma tesisleri ve derelerde detaylı incelemeler yaparak İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı'nı oluşturdu.

14 MADDELİK PLAN NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Kirliliğin neden olduğu oksijen eksikliği nedeniyle canlı yaşamının tehdit altında olduğu İzmir Körfezi için hazırlanan 14 maddelik eylem planı, yerel yöneticilere yol gösterici niteliği taşıyacak. Bilim Kurulu, kirliliği önlemeyi öncelikli hedef olarak belirlerken, belirlenen teknik ve bilimsel çalışmaları hayata geçirmek için Bakanlık ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği yapacak. Eylem planının detayları, 7 Ekim Pazartesi günü saat 14.00’te İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacak. Bakanlık, önümüzdeki aylarda 'Orta ve Uzun Vadeli Eylem Planı' ile ilgili hazırlık çalışmalarını da paylaşacak.

Toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan'ın yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve birçok devlet kurumu yetkilisi de katılacak.

Binlerce ölü balık kıyıya vurdu - Son Dakika Haberleri

"KÖRFEZ'İ KADERİNE TERK EDEMEYİZ"

Bakan Kurum, 5 Eylül'de Bilim Kurulu üyeleriyle İzmir Körfezi'nde yaptığı incelemelerde, bölgedeki kirleticilerin başında Büyük Kanal Projesi ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin geldiğini belirtmişti. Kurum, "İzmir Körfezi, şu anda hayati tehlike altında. Oksijen kalmadı ve ekosistem durma noktasına geldi. Körfez'i kaderine terk edemeyiz," şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bilim Kurulu, 'İklim Değişikliği Modelleme Çözümleri Çalışma Grubu', 'Atıksu Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu', ve 'Deniz Ekosisteminin Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi Çalışma Grubu' olmak üzere üç çalışma grubu oluşturdu. Çalışma gruplarının ilk toplantıları 17-18 Eylül tarihlerinde İzmir'de gerçekleştirildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *