Manisa Celal Bayar ve Yıldız Teknik üniversitelerinden akademisyenler, İzmir Körfezi'ndeki kirliliği uydu görüntüleri kullanarak haritalandırdı.
İzmir'de 20 Ağustos’ta Bayraklı ilçesi Turan Sahili'nde ölü balıkların görülmesi ve kötü kokuların ortaya çıkması üzerine kirlilik kaynağının belirlenmesi için çalışmalar hızlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu süreçte acil eylem planı hazırlarken, çeşitli üniversitelerden bilim insanları da çözümler geliştirdi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bilim insanları, İzmir Körfezi'ndeki kirliliği izlemek amacıyla uydu verilerini analiz etti. Google Earth Engine platformunu kullanarak, Sentinel uydu görüntülerinden elde edilen verileri sınıflandırdılar.
Çalışmada, su kütlelerindeki klorofil A yoğunluğunu belirlemek için Normalleştirilmiş Fark Klorofil İndeksi (NDCI) kullanıldı. Böylece, sudaki kirlilik değişimlerini hızlı bir şekilde tespit eden bir model geliştirildi. Haritalarda, körfezdeki en kirli bölgeler kırmızı, daha az kirli alanlar ise sarı ve turuncu tonlarıyla gösterildi.
MCBÜ Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Salih Yılmaz, bu sistemin, kirliliğin hızlı takibi açısından sağlıkta kullanılan röntgen ve MR gibi bir işlev gördüğünü ifade etti. Yılmaz, çalışmanın İzmir Körfezi için erken uyarı sistemlerine entegre edilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu araştırmaya, MCBÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden farklı akademisyenler de katkıda bulundu. Ekip, daha önce Marmara Denizi'nde müsilaj yayılımını ve Akdeniz Bölgesi’ndeki orman yangınlarından etkilenen alanları izlemek için uydu görüntülerini kullanmıştı.