İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. İddianamede yer alan bilirkişi raporlarına göre, kazada Gdz Elektrik ve İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) firmalarının ciddi kusurları olduğu belirtildi. Raporda, olayın gerçekleşmesinde herhangi bir olağanüstü doğa olayının bulunmadığı, ölen kişilerin herhangi bir kişisel kusurunun olmadığı vurgulandı.
Raporda, olay günü yağmur sularının tahliye edilmemesi ve ızgaraların gerekli bakımının yapılmaması nedeniyle tehlikeli bir durumun oluştuğu ifade edildi. Fotoğraflarla desteklenen raporda, ızgaraların çamur ve pisliklerle dolu olduğu, bu nedenle yağmur suyunun tahliye edilememesi sonucu elektrik akımının bulunduğu birikintinin oluştuğu aktarıldı. Ayrıca, 4 Ocak’ta yapılan video incelemesinde, mühendislik firması tarafından yapılan ızgaraların beton rögar kütlesinin montajı sırasında kabloların hasar gördüğü ve balyozlarla müdahale edildiği görüldü.
Raporda, yer altı elektrik kablolarının döşendiği kazının projeye uygun olarak yapılmadığı ve bu durumun kazanın yaşanmasına neden olduğu belirtiliyor. 9 Ocak 2024 tarihinde sistem içi haberleşme yazılımında, "yerden geçen kablolardan duman çıkmakta, mazgala giderse elektrik çarpması oluşabilir" şeklinde bir bilginin sisteme aktarıldığı, bu durumun kazadan önce ciddi bir arıza olduğunu gösterdiği ifade ediliyor. Elektrik kablolarının projeye uygun olarak 70 santimetre derinlikte döşenmiş olmasının kazayı önleyeceği vurgulandı.
İDDİANAME
İddianamede, şüphelilerin ifadelerine de yer verildi. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, kurumdaki geniş personel kadrosu nedeniyle her olaya müdahale etmesinin mümkün olmadığını belirtti. Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU’nun mazgal döşemesi ve sonrasındaki onarımlar hakkında kendisine bilgi verilmediğini savundu. Eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ise, görev süresindeki tüm işlemleri görevli personelle yürüttüğünü ve olay yerinde en son işlem yapan kurumun Gdz Elektrik olduğunu ifade etti.
Cumhuriyet savcısının değerlendirmesinde, Gdz Elektrik Dağıtım A.Ş. ve İZSU Genel Müdürlüğü ile bu kurumların yüklenici firmalarının, olayın yaşanmasına neden olan teknik kusurlar ve ihmaller zinciri nedeniyle "bilinçli taksirle öldürme suçunu" işlediği belirtildi. Savcı, 51 şüpheliden 9’unun dosyalarının ayrıldığı ve 42 şüpheli hakkında 22,5 yıla kadar hapis cezası talep etti.
Özge Ceren Deniz'in ailesinin avukatı Ayşe Sarıçiçek, soruşturma kapsamında ev hapsi verilen Gdz Elektrik personeli elektrik mühendisi T.E.’nin evinde bulunamadığını belirterek, şüphelinin tutuklanmasını talep ettiklerini ifade etti.
Olayla ilgili olarak, gözaltı kararı verilen 51 şüpheliden 48’i yakalanarak 14’ü tutuklanmış, bir kişi ise itiraz üzerine tahliye edilmişti.