Konak ilçesinde 12 Temmuz'da sağanak yağış sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybetmesi üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma devam ediyor.
İZSU, Gdz Elektrik ve altyapı çalışmaları yürüten firmaların çalışanlarından oluşan 35 şüpheliden 14'ünün tutuklandığı olayda, bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor da açıklandı.
Bilirkişi incelemesine ilişkin teknik detayların yer aldığı raporda, olay yerinde Gdz Elektrik'e ait alçak gerilim devrelerinin yalıtım dirençlerinin ölçüldüğü, F ve M besleme devrelerinin faz kablolarındaki kaçakların olayın açık nedeni olabileceği belirtildi.
Kazı çalışması sonucu M besleme devresine ait tek damarlı kablolardan birinin yağmur tahliye mazgal kapağı altında sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği, F besleme devresine ait arızalı faz iletkenine ise olay yerinde rastlanmadığı kaydedildi.
İKİ KURUMUN DA İHMALİ VAR
Elektrik kablolarının yönetmeliğe göre yüzeyden 60-80 santimetre derinlikte olması gerekirken, olay yeri çevresinde 36-45 santimetre aralığında gömülü olduğu, temasın olduğu noktada ise derinliğin mazgal kapağı seviyesine geldiği raporda ifade edildi:
"Mazgal kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusu, kabloları kapağa doğru yükseltmiş ve bu arada kablo koruyucu boru iptal edilmiştir. Bu durum, İZSU uygulamalarının bir sonucudur ve kazanın asli nedenlerinden biridir. Kabloların 36-45 santimetre aralığındaki derinliğe gömülmüş olması ise Gediz A.Ş'nin uygulamaları sonucudur ve kazanın diğer asli nedeni olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmıştır."
Raporda, ölüm olayının yaşandığı bölgede İZSU'nun çalışması öncesinde de sorunlar yaşandığına dair tanık ve şüpheli ifadelerine yer verilerek, "Olaylar zincirinin 4 Ocak 2024'teki İZSU çalışmasından önce başlamış olması, 2015 yılında devreye alınan bu kabloların sorunlarının yalnızca İZSU çalışması ile ilgili olmadığını göstermektedir. 5-6 yıl önce yaya kaldırımı altındaki onarımı yapılan yanık kablo arızaları da dikkate alındığında, bölgenin denize olan yakınlığı ve su taşkınlarına müsaitliği gibi yerel koşulların yeterince dikkate alınmadığı, arızaların kök nedenlerinin analiz edilmeyip bir an önce giderilme alışkanlığı gibi olumsuz uygulamaların olayda etkili olabileceği değerlendirilmiştir." ifadeleri yer aldı.
Raporda, ölümlere neden olan faz-toprak arızasının oluşmasında etkili olan unsurlar şöyle sıralandı:
"Gdz Elektrik tarafından 2015 yılında yapılan altyapı çalışmaları sırasında kabloların asgari 60-80 santimetre derinliğe gömülmemesi; İZSU ekiplerinin, yağmur suyu tahliye mazgalı ve drenaj borusu ile ilgili işler sırasında elektrik kablolarını yüzeye daha da yakınlaştırmaları, İZSU ekipleri ile Gdz Elektrik arasında altyapı çalışmalarında yeterli koordinasyonun olmaması ve hatalı durumları düzeltme konusunda işbirliği yapmamaları olayın yaşanmasında etkili olmuştur."
Raporda ayrıca, elektrik tesisatı boyunca meydana gelebilecek yalıtım hataları sonucu can kayıplarını önlemek için en önemli koruma önlemi olan RCD (Artık Akım Koruma Cihazı) ve RCM (Artık Akım İzleme Cihazı) sistemlerinin dağıtım şebekelerinde kullanımı için TEDAŞ'ın uygulama yönetmeliğinde düzenleme yapılması gerektiği de belirtildi.
YENİ GÖZALTI KARARLARI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Genel Müdür Yardımcısı Serdar S. ile Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel, Metropol Bölge Müdürü Ali A, Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Y. ve Operasyon Direktörü Sefa P. hakkında gözaltı talimatı verildi.
Şüphelilerin gözaltına alınması için işlemlerin sürdüğü öğrenildi.