Kadına şiddetle mücadele kapsamında 24 Mart 2018 tarihinde hayata geçirilen Kadın Destek Uygulaması (KADES), bugüne kadar 7 milyon 830 bin kadın tarafından indirildi. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen bu uygulama, kadınların şiddet anında sadece tek bir tuşla yardım alabilmesini sağlıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli Komiser Yardımcısı Vesile Kaplan, KADES uygulaması üzerinden 1 milyon 480 bin ihbar alındığını ve 920 bin kadına yardım sağlandığını açıkladı. Uygulama, kadınların güvenliğini sağlamak ve şiddet mağduru kadınlara hızlı müdahale etmek amacıyla tasarlandı.
KADES Uygulaması Nasıl Çalışıyor?
KADES, akıllı telefonlarda konum özelliği açılarak, şiddet mağduru kadınların tek bir tuşla kolluk kuvvetlerinden yardım almasını sağlıyor. 112 Acil ve devriye ekipleri, gelen ihbarlara kısa süre içinde cevap veriyor ve en yakın ekipler olay yerine yönlendiriliyor.
Komiser Yardımcısı Vesile Kaplan, uygulamanın kullanımının oldukça basit olduğunu belirterek, yabancı uyruklu kadınların da pasaport numarası veya ülkeye giriş belgesinin seri numarasıyla uygulamayı aktif hale getirebildiklerini söyledi.
Komiser Yardımcısı Kaplan, sosyal medyada zaman zaman asılsız ihbarlar yapıldığını ve bunun gerçekten yardıma ihtiyacı olan bir kadının kolayca yardım alamamasına yol açabileceğini vurguladı. Kaplan, tüm vatandaşlardan bilinçli olarak asılsız ihbar yapmamalarını isteyerek, "Ekipler gerçekten geliyor ve her ihbar büyük hassasiyetle değerlendiriliyor" dedi.
KADES İşitme Engelliler İçin Yeni Güncelleme
Kadınların, KADES uygulamasını telefonlarına indirmeleri gerektiğini vurgulayan Kaplan, "Şiddet hiçbir zaman beklemediğimiz bir anda gelebilir. Hem şiddete uğrayan kişi hem de çevremizdeki herhangi bir kadın için bu uygulama hayati önem taşır" dedi. Ayrıca, sadece şiddet mağduru kadınların değil, çevresindeki kişilerin de hayatını kurtarmak adına KADES uygulamasının kullanılması gerektiğini ifade etti.
KADES, son yapılan güncellemelerle işitme engelli bireyler için de daha etkin hale getirildi. Uygulamaya işitme engelli kullanıcılar için bir buton eklenerek, ihbarı alan ekiplerin bu durumu bilerek müdahale etmeleri sağlanmış oldu. Kaplan, "İhtiyaç duyulan her alanda güncellemeler yapılarak uygulama sürekli geliştirilmeye devam ediliyor" dedi.