Türkiye, 2016 yılında uygulanmaya başlayan kalıcı yaz saati uygulaması medyanın gündeminden düşmüyor.
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gülhan Gürler, 8 yıldır yürürlükte olan kalıcı yaz saatinin faturalara ‘enerji israfı’ olarak yansıdığının altını çizerek, enerjide artış olduğunu belirtti.
“MİLYONLARCA VATANDAŞ MAĞDUR OLUYOR”
Milyonlarca vatandaşın mağdur olduğunu söyleyen Gülhan Gürler, “2016’nın Kasım-Aralık ve 2017’nin Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan dönemi alıp bir önceki yılın aynı dönem sarfiyatına bakıp karşılaştırdığımızda tasarruf adına bir şey olmadığını, aksine enerjide bir artış olduğunu tespit ettik” dedi.
2016’dan beri kalıcı yaz saati uygulamasının yanlış olduğunu söyleyen Gürler, “Biz 2016 yılından beri zaten her sene bu dönem bu açıklamayı yapıyoruz. 2016 yılında uygulanmaya başlandı. Tasarruf edileceği gerekçesiyle başlatıldı bu uygulama. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı bir rapor sunulduğu söylendi. Ancak 2024’teyiz, henüz o raporu gören kimse yok. Biz 2016 yılından beri bunun bu uygulamanın yanlış olduğunu dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUKLAR ERKEN SAATLERDE YOLA DÜŞMESİNLER”
Mesai saatleri, okul saatlerine göre ayarlanması gerektiğini belirterek, kış saati uygulamasına tepki gösteren Gülhan Gürler, “Madem böyle bir diretme var. En azından mesai saatleri, okul saatleri buna göre düzenlenebilir. Çocuklar erkenden yollara düşmesinler. Mesai, okul başladıktan ancak bir saat sonra gün ışığını görebiliyorlar. Bu tür düzenlemeler yapılmasına çağrı yapıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.