2023 yılında yaşandığı belirtilen olayda, emlak danışmanlığı yaptığı ileri sürülen M.D.'nin, vatandaşlarla anlaşarak noterde aynı evleri birden fazla kişiye sattığı öne sürüldü. Durumu fark eden vatandaşların emniyet birimlerine başvurmasıyla birlikte, polis tarafından başlatılan çalışma kapsamında 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 15’i serbest bırakılırken, 1 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.
Olayın mağdurları adına konuşan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, insanların yıllar boyunca bir ev sahibi olabilmek için mücadele ettiğini belirtti. Şahin, "İnsanlar bir ev alabilmek için 20-30 yıl çalışıyor. Kimisi eski evini satmış, kimisi arabasını. Kimi borç almış. Fakat bir dolandırıcı rahatlıkla, hiçbir şeyden çekinmeden bu insanların hayallerini çalmış. Bunu yaparken de resmi yolları kullanmış. Noter üzerinden işlemler gerçekleştirmiş. Ancak noter, aynı daireyi farklı kişilere satma sürecinde herhangi bir sorgulama yapmamış" dedi.
Noter süreci de sorgulanıyor
Şahin, noter işlemlerine dair denetim eksikliklerine de dikkat çekerek, "Noter, 'Bu daire daha önce başka birine satıldı mı?', ya da 'Bana bu mülkün sana ait olduğuna dair bir belge ver' demiyor. Bu da büyük bir zafiyeti ortaya koyuyor. Dolandırıcının işlemleri resmiyetle yürütmesi, mağduriyeti daha da ağırlaştırıyor" ifadelerini kullandı.
Şahin: 1 milyon dolarlık bir kayıptan bahsediyoruz
Yaşanan olayda mağdur sayısının 49 olarak tespit edildiğini belirten Şahin, bu sayının artabileceğini söyledi. Şahin, “Bazı vatandaşlar korktuğu için şikayetçi olmaktan çekiniyor. Tespit edebildiğimiz kadarıyla toplamda 1 milyon dolarlık bir mağduriyet söz konusu. Ancak gerçek zarar daha fazla olabilir. Bu kişi, Türkiye Cumhuriyeti’nde hâlâ serbestçe dolaşabiliyor. Savcılık, yaklaşık iki yıl önce yapılan şikayetlere rağmen henüz nitelikli dolandırıcılıkla ilgili bir dava açmadı” dedi.
Mağdurların avukatı Hatice Kübra Yılmaz ise sürecin 2023 yılı Temmuz ayında başladığını ve yaklaşık iki yılın dolmak üzere olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Şikayetler peş peşe geliyor ama mağdurlar korktukları için hemen başvurmamış. Şu an birleştirilen dosyada 49 şikayetçi ve 16 şüpheli bulunuyor. Ancak bazı şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verildi. Bu isimler arasında işlemleri yapan noter katibi de var. Tüm işlemler aynı katip üzerinden yapılmış olmasına rağmen, katip hakkında 'banka üzerinden para tahsil edilmediği' gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi" diye konuştu.