Suriye’nin başkenti Şam’da yaşayan ve Hatay’ın Hassa ile Kırıkhan ilçelerinden 1940 yılında göç eden Türkler, 1980 yılında Kenan Evren’in yönetimiyle Türkiye vatandaşlığından çıkarıldılar. Şimdi ise, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma umutları yeniden yeşerdi.
Suriye'ye Göç Eden Türkler, Kimlik Mücadelesi Veriyor
1940 yılında, o dönemde Suriye’ye göç etmek zorunda kalan Türkler, Suriye’nin çeşitli bölgelerinde yaşamaya başladılar. Ancak, yaşadıkları bu yeni topraklarda bir kimlik karmaşasıyla karşılaştılar. Birçok Türk, hem Suriye hem de Türk vatandaşı olmasına rağmen 1980’de Kenan Evren’in askeri darbesinin ardından vatandaşlıkları iptal edildi.
Halen Suriye’nin Şam kentinde bir mahallede yaşayan Türkler, bu karmaşık durumu düzeltmek ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak istiyorlar. Hatay’ın Hassa ilçesinden gelen ve burada yaşayan Türkler, şu anda Suriye’de 400 hanelik bir mahallede birbirlerine yakın bir yaşam sürdürüyorlar.
Mahalle sakinlerinden Abdurrahman Süleyman, “Hepimiz Hatay’ın Hassa ilçesinden geliyoruz. Buradaki insanların yüzde 90'ının Türk kimliği yok. 1940 yılında babam buraya dinini Türkiye'de yaşayamayınca göç etmiş. Biz bir kimlik istiyoruz. Bizi Türk olarak tanısınlar. Bize hiç kimse bakmadı. Yeni sistemden umutluyuz. Sayın Erdoğan'dan destek istiyoruz. Hepimiz Türkiye vatandaşı olmak istiyoruz” diyerek yardım çağrısında bulundu.
Kimlik Sorunu Ailelerde Ayrılığa Sebep Oldu
Mahalle sakinlerinden Mahmut Muduk ise, 1980’de Kenan Evren döneminin Türkiye vatandaşlıklarını iptal etmesinin büyük bir sorun yarattığını söyledi. Muduk, “Hepimizin Türkiye'de aslında vatandaşlığı var ama Kenan Evren başa gelince hepsini bozdu 1980 yılında. Eğer alabilirsek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak istiyoruz. Çünkü benim orada torunlarım var. 4 tane torunum var” şeklinde konuştu.
Abdurrahman Yakup, ailesindeki kimlik sorununu şu şekilde dile getirdi: "Kardeşim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, ama ben Suriyeliyim. Bizim aslımız Hatay. Benim babam 1939 yılında Halep'e gelmiş, sonra da buraya (Şam'a) gelmiş. Bizim kayıtlarımız vardı, ancak kapandı. Burada kalanlar Suriyeli oldu, benim amca ve dayı oğulları Türk oldu. Biz Suriyeli olduk, onlar Türk oldu. Benim annem ve babam Türk, ben Suriyeliyim. Kardeşim Türk, ben Suriyeliyim. Dayımın oğlu Türk, ben Suriyeliyim. Ne yapalım, nasıl vatandaşlık istemeyelim" diyerek durumlarını anlattı.
Hatay’dan gelen bu Türklerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı için uzun süredir sürdürdükleri bu kimlik mücadelesi, Türkiye’deki yetkililerden çözüm bekliyor. Suriye'deki Türkler, yıllar sonra yeniden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayı umut ediyor.