İş Gıda’nın sahip olduğu restoranlar ve borçları, grubun içinde bulunduğu ekonomik çöküşün temel sebepleri arasında yer alıyor. İş Gıda AŞ, 7.7 milyar TL'lik toplam borç yüküyle dikkat çekerken, bu borcun çoğunluğunu banka kredileri ve franchise sözleşmeleri oluşturuyor. 6 bin kişilik çalışan kadrosuyla büyük bir istihdam sağlasa da, grup şirketleri, özellikle İş Gıda AŞ’nin borçlarına kefil olmaları nedeniyle bu sıkıntılardan paylarını almış durumda.
Büyüme Stratejilerinin Yavaşlaması ve Kriz
İş Gıda, son yıllarda hızlı bir büyüme ivmesi yakalamıştı ve her bir KFC restoranı için yapılan yatırımlar 300 bin doları buluyordu. Ancak, bu hızla yapılan büyüme, şirketin ödeme gücünü zorlayarak borçlarını katladı. 537 restoranın her birine yapılan yatırım ve ardından gelen borçlanma, grubun finansal sıkıntılarının temelini oluşturdu.
Yum! Brands ile yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanması, İş Gıda’nın yaşadığı krizi derinleştirdi. Şirket, geçtiğimiz yıl sonlarına doğru Yum! Brands ile bir dizi müzakerede bulunmuş, bir kısmı Yum! tarafından alınacak restoranlar için anlaşma sağlanmaya çalışılmıştı. Ancak bu anlaşma hayata geçmeyince, İş Gıda AŞ'nin içinde bulunduğu mali durum, tüm grup şirketlerini etkiledi. Dilekçede, "Yum tarafından verilen destek sözlerinin tutulmaması ve teşviklerin ödenmemesi, büyüme stratejilerini zora sokmuştur" ifadelerine yer verildi.
Konkordato Talebi ve Mahkeme Kararı
İş Gıda AŞ ve bağlı şirketler, ekonomik zorlukların üstesinden gelebilmek için mahkemeye başvuruda bulundu. İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, şirketin borçları ve ödeme güçlüğü nedeniyle konkordato talep edildi. Mahkeme, İş Gıda AŞ, İŞ Holding AŞ, İşhway Gıda Dağıtım AŞ ve Peyman Kuruyemiş Gıda AŞ şirketleri için 3 aylık geçici mühlet kararı aldı. Ayrıca, mahkeme tarafından profesyonel isimler de konkordato komiseri olarak görevlendirildi: İcra iflas hukukçusu Prof. Dr. Serdar Kale, Yeminli Mali Müşavir (YMM) Sabit Selman Tünal ve YMM Ferhat Kurç.
Bu süreçte, şirketin merkezi Eskişehir'de bulunan Peyman Kuruyemiş AŞ’nin başvurusu ise yetkisiz yerden açıldığı gerekçesiyle reddedildi.