ABD merkezli Yum! Brands, Ocak 2025’te Türkiye'deki franchise ortaklarından İş Gıda ile olan anlaşmasını sonlandırdı. Fesih kararının ardında, İş Gıda'nın Yum! Brands'ın belirlediği operasyonel standartları karşılayamaması yer alıyor. Yum! Brands Finans ve Franchising Sorumlusu Chris Turner, bu kararı, "Franchise ortaklarımızdan, müşterilerimize yüksek kaliteli deneyimler sunmalarını bekliyoruz. Ancak İş Gıda, operasyonel standartlarımızı yerine getirmekte başarısız oldu" şeklinde açıklıyor.
İş Gıda ile Yapılan Görüşmeler ve Fesih Kararının Gerekçeleri
Bu karar, İş Gıda ile aylar süren görüşmelerin ardından alındı. Şirketin, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve artan finansal sorunlar, franchise anlaşmasının sona ermesinde etkili oldu. Fesih, Türkiye genelindeki 283 KFC ve 254 Pizza Hut restoranını kapsıyor.
İş Gıda’nın çöküşünün arkasında, kontrolsüz büyüme stratejisi olduğu ifade ediliyor. Şirketin sahibi İlkem Şahin, 2014'te aile şirketini holdinge dönüştürerek hızlı bir büyüme sürecine girdi. 2020’de KFC ve Pizza Hut’ın Türkiye operasyonlarını devralan Şahin, sadece bir yılda KFC restoranlarının sayısını 125’ten 283’e, Pizza Hut şubelerini ise 45’ten 254’e çıkarmayı başardı. Bu hızlı büyüme, büyük ölçüde kredilerle finanse edildi.
Ancak kredi ile sağlanan bu hızlı büyüme, faiz oranlarının artmasıyla birlikte büyük bir yük haline geldi. Şirketin yüksek kredi borcu ve artan maliyetler, İş Gıda’yı finansal olarak zor duruma soktu. Buna ek olarak İş Gıda, farklı sektörlerde de büyüme stratejisi izledi. 2022’de Peyman Kuruyemiş’i, Almanya’da ise iflas aşamasındaki BBS jant üreticisi ve Ober-Schmitten kağıt fabrikasını satın almıştı.
İş Gıda’nın Çalışanları Ne Durumda?
İş Gıda'nın konkordato ilan etmesi, yaklaşık 7 bin çalışanını olumsuz etkiledi. Çalışanların büyük bir kısmı, şirkette uzun yıllardır çalışıyor ve Ocak ayı maaşları hala ödenmedi. Yıllık izin paraları ve tazminatları da ödenmeyen çalışanlar, haklarını aramak için çeşitli girişimlerde bulunuyor. KFC’de 21 yıldır çalışan Orhan Sarıateş, "Ocak maaşımız ödenmedi, tazminatlarımızı alamadık," derken, Pizza Hut restoranında çalışan Hatice Çiçek, "İş akdimizin feshi yapılmadığı için başka zincir restoranlarda iş teklifi alsam da çalışamıyorum" diye belirtti.
Şirketin geleceği ne olacak?
Bahadır Özgür’ün araştırmasına göre İlkem Şahin konkordato kararından bir hafta önce, 23 Ocak 2025’te Krispy Kreme Gıda şirketini kardeşinin üzerine geçirdi. Mahkeme kararının ardından Afyonkarahisar, Kocaeli, İzmir ve Mersin’deki depolardaki mal stoklarının satıldığı iddia ediliyor.
Yum! Brands ise Türkiye pazarından tamamen çekilmeyeceğini açıkladı. Şirket, 2024’te küresel çapta 7,5 milyar dolar gelir ve 1,5 milyar dolar kar elde etti. Türkiye’deki kapanmanın şirketin global gelirine önemli bir etkisi olmayacağı belirtilirken, yeni franchise ortaklarıyla görüşmelerin sürdüğü açıklandı.
Kaynak: Haber merkezi