"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2520 %0.09
37,1247 %0.28
2.307.956 %-1.538
3.013,35 0,70
Ara
İşçi Haber Gündem Küçükçekmece'deki metrobüs kazasına ilişkin 5 kişi tutuklandı

Küçükçekmece'deki metrobüs kazasına ilişkin 5 kişi tutuklandı

Küçükçekmece'deki metrobüs kazasına ilişkin gözaltına alınan 8 şüpheliden, metrobüs sürücüsü D.M.Ç. ve denetim amiri Ş.Y'nin de aralarında bulunduğu 5'i tutuklandı.

Küçükçekmece'deki metrobüs kazasına ilişkin 5 kişi tutuklandı.

SAVCILIK İFADELERİNE ULAŞILDI

Soruşturma kapsamında savcılık ifadelerine ulaşan metrobüs şoförü D.M.Ç, Söğütlüçeşme-Beylikdüzü hattında günde iki gidiş ve iki geliş olarak çalıştıklarını belirtti. Olay günü sabah saat 07.50’de Söğütlüçeşme peronundan M3070 kapı numaralı metrobüsü aldığını ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinden yola çıktığını anlattı. Yenibosna durağından yolcu aldıktan sonra Sefaköy durağına ilerlerken Küçükçekmece Adliyesi önündeki rampayı geçtikten sonra metrobüs hattındaki kapalı alanda bir Doblo aracı gördüğünü belirtti.

D.M.Ç, “O sırada şeritte başka bir metrobüs aracı da geliyordu. Her ikisine de çarpmamak için aralarından geçmeye karar verdim. Aralarına girdiğimde, kendi metrobüsümün sağ ön tarafı ile diğer metrobüsün sağ arka tarafına çarptım ve bu nedenle kaza meydana geldi” dedi. Olay günü baypas yolunun açıldığını önceden bilmediğini ve bu konuda herhangi bir bilgilendirme almadığını ifade etti. Ayrıca, olay yeri öncesindeki rampada herhangi bir uyarı işareti de olmadığını belirtti.

Metrobüs şoförü, hızının 67 kilometre olduğunu tahmin ettiğini ve Doblo aracını son anda fark ettiğini belirterek, ABS sisteminin çalışmadığını ve aracın kayarak durmamasının kazaya yol açtığını ekledi. Telegram grubunda ve metrobüs ekranında Küçükçekmece Adliyesi'ndeki baypas yoluna dair bir uyarı görmediğini ifade etti. Yoldaki işaretlemelerden kimin sorumlu olduğunu bilmediğini vurguladı.

Denetim amiri Ş.Y. ise savcılık ifadesinde, İETT'de 11 yıldır çalıştığını ve son 5 yıldır metrobüs şoförlüğü yapmadığını söyledi. Son iki aydır saha amiri olarak görev yaptığını belirten Ş.Y., olay günü 34 DFL 305 plakalı Fiat Doblo marka aracı Küçükçekmece Adliyesi’nin karşısındaki sabit trafikte durdurduğunu ve olay mahalline başka bir metrobüsün gelmesini sağlamakla sorumlu olduğunu açıkladı.

28 Ağustos'ta izinde olduğunu belirten Ş.Y., baypas yolunun sürekli olarak değiştiğini ve bu konuda şoförlere Telegram grubunda ve metrobüs ekranlarında bilgilendirme yapıldığını, ancak mesajları kimin gönderdiğini bilmediğini ifade etti. Olay günü levhanın boyutunun daha küçük olduğunu ve kazadan son anda kurtulduğunu belirtti.

Sevk yazısında, metrobüs sürücüsü D.M.Ç’nin hızını yol yapısına uygun ayarlamadığı, yanlış manevra yaptığı ve frenlemenin yetersiz olduğu vurgulandı. Ayrıca, metrobüs şoförlerinin yol çalışmasını fark edebileceği ve yeterli ikaz levhalarının bulunmadığı belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Yol Bakım ve Onarım Müdürü M.E., Müdür Yardımcısı A.Y., metrobüs saha amiri Ş.Y. ve yüklenici firmanın şantiye şefi M.S.K.'nın da kazada kusurlu oldukları değerlendirildi. Delillerin tamamlanmadığı belirtilerek, 5 şüphelinin tutuklanmaları talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildikleri ifade edildi.

A A 20240830 35525762 35525760 K U C U K C E K M E C E D E K I M E T R O B U S K A Z A S I N A I L I S K I N 5 S U P H E L I Y E T U T U K L A M A

A A 20240830 35525762 35525759 K U C U K C E K M E C E D E K I M E T R O B U S K A Z A S I N A I L I S K I N 5 S U P H E L I Y E T U T U K L A M A

NE OLMUŞTU?

Küçükçekmece'de dün sabah saatlerinde iki metrobüsün çarpışması sonucu 22 yaşındaki Ferhat Uçar hayatını kaybetmiş ve 2'si ağır olmak üzere 51 kişi yaralanmıştı. Kazadan sonra gözaltına alınan 4 kişiden 2'si ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılmış, diğer 2 kişi ise adliyeye sevk edilmişti.

Soruşturma çerçevesinde, yol bakım çalışmasında görevli metrobüs komuta amiri, bölge şefi, proje müdürü, şantiye şefi ile yol bakım onarım müdürlüğündeki müdür ve müdür yardımcısı hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Emniyet güçleri, bu kapsamda 6 şüpheliyi daha gözaltına almıştı.

Mtr56

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *