"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2499 %0.09
37,0970 %0.2
2.309.458 %-1.315
3.011,64 0,65
Ara
İşçi Haber Gündem Küçükçekmece'deki metrobüs kazasıyla ilgili 5 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

Küçükçekmece'deki metrobüs kazasıyla ilgili 5 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

Küçükçekmece'de 1 kişinin hayatını kaybettiği, 2'si ağır 51 kişinin yaralandığı metrobüs kazasına ilişkin gözaltına alınan 8 şüpheliden 5'i, tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Beylikdüzü yönünde ilerleyen bir metrobüsün Sefaköy mevkisinde karşı yönden gelen metrobüse yandan çarpması sonucu yaşanan kazaya ilişkin soruşturmayı sürdürüyor.

Küçükçekmece Adliyesi'ne getirilen 8 şüphelinin savcılıkta ifadeleri alındı. Cumhuriyet savcısı, metrobüs sürücüsü D.M.Ç. ve denetim amiri Ş.Y. dahil 5 şüpheli hakkında "taksirle yaralamaya ve ölüme neden olma" suçlamasıyla tutuklama talebinde bulunarak dosyayı sulh ceza hakimliğine gönderdi. Diğer 3 şüpheli ise ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

SAVCILIK İFADELERİNE ULAŞILDI

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Beylikdüzü yönüne giden metrobüsün Sefaköy mevkisinde karşı yönden gelen metrobüse çarpmasıyla ilgili soruşturmayı sürdürüyor.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan metrobüs şoförü D.M.Ç., Söğütlüçeşme-Beylikdüzü hattında günde iki gidiş ve iki geliş şeklinde çalıştığını belirtti. Olay günü sabah saat 07.50'de Söğütlüçeşme peronundan M3070 kapı numaralı metrobüsü alarak 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden yola çıktığını anlattı. Yenibosna durağından yolcu aldıktan sonra Sefaköy durağına doğru seyrederken Küçükçekmece Adliyesi'nin önündeki rampayı geçtikten sonra saha çalışması nedeniyle kapalı olan bir yol içindeki Doblo aracını fark ettiğini söyledi.

D.M.Ç., şöyle devam etti: "O sırada şeritte başka bir metrobüs aracı da geliyordu. İkisine de çarpmamak için aralarından geçmeye karar verdim. Bu sırada benim metrobüsün sağ ön tarafı ile diğer metrobüsün sağ arka tarafına çarptım ve kaza meydana geldi. 28 Ağustos'ta haftalık iznimi kullanıyordum. Sefaköy durağını geçtikten sonra baypas yolu açılmıştı ve ben o yolu kullanmıştım. O gün Küçükçekmece Adliyesi'nin karşısındaki kaza mahallinde baypas yolunun açıldığını önceden bilmiyordum. Bu konuda herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştı ve olay yerindeki rampayı geçtiğimde herhangi bir uyarı işareti de yoktu."

D.M.Ç., normal hızda, beşinci viteste seyrettiğini ve hızının yaklaşık 67 kilometre olduğunu düşündüğünü belirtti. Doblo aracını son anda fark ettiğinde frene bastığını ancak ABS sisteminin çalışmadığını ve aracın kayarak duramadığını ifade etti. Telegram'daki "Kaptanlar Köşkü" grubunda ve metrobüsün ekranında Küçükçekmece Adliyesi'ndeki baypas yolu hakkında bir uyarı görmediğini, bu bilgiyi görseydi dikkat edeceğini belirtti. Ayrıca, yolun durumu ve araç bilgileri konusunda genellikle Telegram grubunda ve metrobüs ekranında bilgilendirme yapıldığını ancak olay günü bu tür mesajlar almadığını söyledi.

Metrobüs yolundaki araçların şoförü ve denetim amiri olan Ş.Y. ise ifadesinde, 11 yıldır İETT'de çalıştığını ve son 5 yıldır metrobüs şoförlüğü yapmadığını, son iki aydır saha amiri olarak görev yaptığını belirtti. Olay günü saat 08.00 civarında Küçükçekmece Adliyesi'nin karşısındaki trafiğe kapalı alanda 34 DFL 305 plakalı Fiat Doblo'yu durdurduğunu aktardı. Görev olarak metrobüs yolu çalışmaları nedeniyle meydana gelebilecek arızalar veya kazalarda yolcuların mağdur olmaması için başka bir metrobüsün olay mahalline yönlendirilmesini sağladığını söyledi.

Ş.Y., 28 Ağustos'ta haftalık iznini kullandığını ve baypas yolunun Beşyol ile Cennet durağı arasında bulunduğunu belirtti. Küçükçekmece Adliyesi'nin karşısındaki baypas yolunun olay gününde açıldığını gördüğünü ifade etti. Baypas yol giriş-çıkışlarının sık sık değiştiğini ve bu konuda araç şoförlerine Telegram grubunda ve metrobüs ekranlarında bilgilendirme yapıldığını söyledi. Ancak bu mesajların kim tarafından gönderildiğini bilmediğini, genellikle İBB Metrobüs İşletme Amirliği tarafından gönderildiğini bildiğini belirtti. Ayrıca, metrobüs yolu üzerindeki işaretlemelerin ve dubaların yüklenici firma personeli tarafından yerleştirildiğini ekledi.

Ş.Y., olay günü aracının 20 metre önünde "Dur" yazılı ve ışıklı uyarı lambaları olan bir levha bulunduğunu, bu levhanın yüklenici firma tarafından yerleştirildiğini söyledi. Ancak levhanın boyutunun gün içinde küçüldüğünü ve kazadan son anda kurtulduğunu ifade etti. Yenibosna istikametinden gelen metrobüsün fren yaptığını ve tekerleklerinden duman çıktığını gördüğünü ancak aracın çarpmasından korkarak hızla uzaklaştığını belirtti. Metrobüsün çarpmasını engellemek için manevra yaptığı sırada karşı yönden gelen metrobüse çarptığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Küçükçekmece'de dün sabah saatlerinde iki metrobüsün çarpışması sonucu 22 yaşındaki Ferhat Uçar hayatını kaybetmiş ve 2'si ağır olmak üzere 51 kişi yaralanmıştı. Kazadan sonra gözaltına alınan 4 kişiden 2'si ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılmış, diğer 2 kişi ise adliyeye sevk edilmişti.

Soruşturma çerçevesinde, yol bakım çalışmasında görevli metrobüs komuta amiri, bölge şefi, proje müdürü, şantiye şefi ile yol bakım onarım müdürlüğündeki müdür ve müdür yardımcısı hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Emniyet güçleri, bu kapsamda 6 şüpheliyi daha gözaltına almıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *