Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun derlediği bilgilere göre, kesim gerçekleştirilmeden yalnızca bağışta bulunmak veya sadaka vermek kurban ibadeti yerine geçmez. Kurban ibadetinin yerine getirilmesi için gerekli şartları taşıyan bir hayvanın usülüne uygun olarak kesilmesi şarttır.
Bir kurban hissesi yalnızca bir kişi içindir. İslam'da kabir kurbanı veya ölü kurbanı adıyla bir kurban türü bulunmamaktadır.
EVLİ OLMAYANLARIN KURBAN KESEMEYECEĞİ ANLAYIŞI YANLIŞTIR
Evli olmayan kimselerin kurban kesemeyecekleri anlayışı yanlıştır. Kesme becerisine sahip olan kişi erkek veya kadın olsun kurban kesimini gerçekleştirebilir.
Büyükbaş bir kurbanlığın hissedar sayısının mutlaka 3,5,7 gibi tekli sayılarda olması gerektiği anlayışı doğru değildir. Önemli olan her birinin hissesinin yedide birden az olmasıdır.
ALLAH RIZASI İÇİN KURBAN KESMEK KURBANIN GEÇERLİ OLMASI İÇİN YETERLİDİR
Kurban etlerinin mutlaka yedi fakire dağıtılması gerektiği şeklindeki anlayış doğru değildi. Kişi udhiyye kurbanını kestikten sonra bunun bir kısmını ihtiyaç sahiplerine, bir kısmını akraba ve komşularına verdikten sonra geriye kalan kısmını kendi evi için kullanabilir.
Ortakların her birinin niyetinin Allah rızası için kurban kesmek olması kurbanın geçerli olması için yeterlidir.
Bir kimsenin misafir olarak gittiği köyünde veya başka bir yerde kestiği kurban geçerlidir. Kurban kanının alına veya araba tekerleği gibi eşyalara sürülmesi inancı yanlıştır. Kurbanlık hayvanın taşıması gereken vasıflar ve kesimle ilgili diğer hükümler bütün kurban çeşitlerinde aynıdır.