"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2408 %0.05
37,0400 %0.03
2.304.002 %0.033
3.014,78 0,75
Ara
İşçi Haber Gündem Küresel yazılım çöküşü! Uçuşlar aksadı, televizyonlar mavi ekran verdi!

Küresel yazılım çöküşü! Uçuşlar aksadı, televizyonlar mavi ekran verdi!

Türk Hava Yolları, bilgi sistemlerinde meydana gelen sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalara neden olduğunu duyurdu.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, X platformundan yaptığı açıklamada, "Bilgi sistemlerimizde yaşanan aksaklıklar nedeniyle biletleme ve rezervasyon süreçlerinde gecikmeler yaşanmaktadır. Sorunu en hızlı şekilde çözmek ve yolcularımızın mağduriyetini önlemek için çalışmalar sürdürülmektedir. Yaşanan sorun için özür dileriz ve en kısa sürede sizi bilgilendireceğiz," ifadelerini kullandı.

"SORUN KÜRESEL ÇAPTA YAŞANIYOR"

Yahya Üstün, konuya dair daha detaylı bir açıklama yaparak sorunun yazılım kaynaklı olduğunu belirtti:

"Global çapta pek çok sektörü, havacılığı da etkileyen yazılım tabanlı bir sorun yaşandığı tespit edilmiştir. Operasyonlarımızda kısmi aksaklıklara yol açan bu sorunun çözümü için gerekli önlemler alınmaktadır. Süreç, kademeli olarak normale dönecektir. Yaşanan aksaklıktan ötürü değerli yolcularımızdan özür dileriz."

MICROSOFT AÇIKLAMA YAPTI

Sorunun, dünya genelinde Microsoft 365 yazılımında yaşanan teknik problemlerden kaynaklandığı belirtiliyor.

Microsoft, Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimde yaşanan aksaklıkları gidermek için çalışmalarını sürdürürken, hizmetlere erişimde iyileşme kaydedildiğini bildirdi.

Microsoft 365'in internet sitesinde yer alan açıklamada, Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, mevcut sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkileyebileceği ifade edilerek, etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive'ın da bulunduğu belirtildi.

Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliği sonucu depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesinti gösterildi.

Açıklamada, "Hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor." ifadesi kullanıldı.

CrowdStrike CEO'su George Kurtz ise "(Küresel iletişim kesintisi) Bu bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değil. Sorun tespit ve izole edilmiş ve bir düzeltme tanımlanmıştır." açıklamasında bulundu.

BTK'DAN ÇÖZÜM ADIMLARI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise, yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığını, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit ettiğini açıkladı.

Açıklamada, "Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmiştir. Çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. 

Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, çözüm adımları da paylaşıldı.

SADECE HAVACILIK SEKTÖRÜNÜ ETKİLEMİYOR

Bu problem yalnızca havacılık sektörünü değil, medya ve sağlık sektörlerini de etkiliyor. İngiliz haber kanalı Sky News, sorun nedeniyle yayına ara verdi ve ekranda mavi ekran görüntülendi.

Sidney, Berlin ve İspanya'daki havalimanları, yolcuları olası aksamalara karşı uyardı ve sorunu çözmek için gerekli çalışmaları yürüttüklerini duyurdu.

Sidney, Berlin ve İspanya'daki havalimanları, yolcuları olası aksamalara karşı uyararak sorunu çözmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Amerika’daki üç büyük havayolu şirketi, United, Delta ve American Airlines, uçuşlarını durdurdu.

Hong Kong Havalimanı, kesintiler nedeniyle manuel check-in işlemlerine geçti. Hong Kong'daki Marriot otelleri ise rezervasyon işlemlerinde kağıt ve kalem kullanmaya başladı.

Tokyo'daki Narita Havalimanı'nda da aksaklıklar yaşanıyor.

Nintendo'nun Switch ve Switch Lite cihazlarında oyun satın alma ve yükleme işlemlerinde sorunlar meydana geldi.

İsrail Merkez Bankası, bu sorunun bankacılık sisteminde bazı problemlere yol açtığını belirtti.

Güney Afrika'nın en büyük bankası Capitec, sistemlerinde sorunlar yaşandığını bildirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *