Kuzey Kore, Güney Kore'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinden birkaç gün önce Kore yarımadasının doğusundaki denize doğru şüpheli balistik füze ateşleyerek yılın dokuzuncu silah testini cumartesi günü gerçekleştirdi.
Fırlatma, Kuzey'in önümüzdeki aylarda büyük bir silah testi yapmaya hazır olmasından korkan ABD, Güney Kore ve Japonya'daki hükümetlerden kınama aldı.
Nükleer silahlardan arındırma görüşmelerinin durmasıyla birlikte, Kuzey Kore Ocak ayında rekor sayıda füze fırlatma gerçekleştirdi ve Şubat ayının büyük bir bölümünde bir ara verdikten sonra, 27 Şubat'ta fırlatma ile testlere yeniden başladı.
Yakın gelecekte bir casus uydu fırlatmaya hazırlanıyor gibi görünüyor ve 2017'den bu yana ilk kez nükleer silahların veya en uzun menzilli kıtalararası balistik füzelerin (ICBM'ler) testlerine devam edebileceğini öne sürdü.
Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi, son lansmandan sonra, "Kuzey Kore'nin füze fırlatma teknolojisini geliştirmedeki önemli hızı, ülkemizin ve çevresindeki bölgelerin göz ardı edebileceği bir şey değil." Dedi.
Güney Kore bu durumu kınadı
Vatandaşların Çarşamba günkü cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde erken oy kullandığı Güney Kore'de, Ulusal Güvenlik Konseyi (MGK), Kuzey Kore'nin "benzeri görülmemiş tekrarlayan balistik füze ateşlemesini" Kore Yarımadası'nda barış ve istikrara aykırı olarak kınadı.
Cumhurbaşkanlığı Mavi Saray'dan yapılan açıklamaya göre, NSC, Güney Kore'nin Yongbyon'daki ana nükleer reaktör tesisi ve Punggye-ri nükleer silah test tarafı da dahil olmak üzere "Kuzey Kore'nin nükleer ve füzeyle ilgili tesislerini daha da yakından izleyeceğini" dile getirdi.
Nükleer tesislerin daha fazla izlenmesine neyin yol açtığı hemen belli değildi.
Cuma günü, Kuzey Kore'yi izleyen ABD merkezli 38 North projesi, Yongbyon'daki operasyonların tüm hızıyla devam ettiğini, potansiyel nükleer silahlar için yakıt ürettiğini ve nükleer üretim tesislerini genişlettiğini söyledi.
Punggye-ri, Kuzey Kore'nin 2018'de nükleer silah testleri konusunda kendi kendine empoze ettiği bir moratoryum ilan etmesinden bu yana kapatıldı. Ancak lider Kim Jong Un, nükleer silahlardan arındırma müzakereleri durduğu için artık bu moratoryuma bağlı hissetmediğini söyledi.
Güney Kore, bu yıl Punggye-ri yakınlarında bir dizi küçük, doğal deprem rapor ederek uzmanların 2017'deki son ve en büyük nükleer denemenin neden olduğu jeolojik istikrarsızlığın altını çizdi. Uzmanlar ayrıca istikrarsızlığın Kuzey Kore'nin yeniden başlamasına engel olmayacağını söylediler.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.