Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 2024 yılında 8. sınıf olan 1 milyon 38 bin 192 öğrencinin başvurusuyla 2 Haziran günü tamamlandı. İki oturum halinde gerçekleştirilen sınavda adaylara sözel ve sayısal alanlardan toplamda 90 soru yöneltildi.
Sınavın tamamlanmasının ardından gözler sonuçların açıklanacağı tarihe çevrildi. Sonuçların açıklanacağı tarih kılavuzda 28 Haziran Cuma olarak duyuruldu.
LGS 2024 sonuçları için geri sayımda sona gelindi.
LGS SONUÇLARI NEREDEN VE NASIL SORGULANACAK?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan ve açıklanacak olan sınav sonuçları 28 Haziran Cuma günü adaylar ile buluşacak. Adaylar puanlarını açılan sonuç sistemi üzerinden kontrol edecek.
LGS 2024 sınav sonuçları meb.gov.tr adresi üzerinden T.C. kimlik numarası, doğum tarihi (gün, ay, yıl) ve ekranda yer alan güvenlik kodu bilgisi girildikten sonra görüntülenebilecek.
Sonuçların açıklanacağı saat hakkında açıklama yapılmazken gün içerisinde duyurulması bekleniyor.
LGS sınav sonuçları açıklandı duyurusu meb.gov.tr adresinden ve Bakanlığın resmi internet sayfasından gelecek.
LGS 2024 SINAV SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI
Adaylar sınav sonuçları ekranında Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil testlerinden doğru-yanlış cevap sayılarını görüntüleyebilecek.
LGS sınav sonuçları ekranında adayların 100 ve 500 puan arasında değerlendirilen sonuçları yer alacak.
MİLYONLARCA ÖĞRENCİNİN TERCİH MARATONU BAŞLIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı sınav sonuçlarını erişime açıktan sonra adaylar için tercih maratonu başlayacak.
LGS sonuçlarının açıklandığı gün lise tercih kılavuzu dosyasının (Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu) da adaylar ile buluşması bekleniyor. Kılavuzla birlikte başlaması beklenen tercih dönemi için geri sayılıyor.
LGS TABAN PUANLARI VE YÜZDELİK DİLİMLER
LGS taban puanları ve yüzdelik dilimler henüz açıklanmadı. Geçtiğimiz yıl taban puanlar ve yüzdelik dilimler e-Okul platformu üzerinden erişime açılmıştı. Bulunduğunuz il, ilçe ve okul türünü seçtikten sonra istediğiniz kriterdeki lisenin taban puanını görüntüleyebiliyorsunuz.
LGS 2023 TABAN PUANLARI VE YÜZDELİK DİLİMLER İÇİN TIKLAYINIZ
LGS TERCİHLERİ NASIL VE NEYE GÖRE YAPILACAK?
8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan veya mezun durumda olan öğrenciler yerleştirme için tercih ve yerleştirme esas nakil başvurusunda bulunabilecek.
Tercih yapmaya hazırlanan adayların 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında ortaokul veya imam hatip ortaokulu 8’inci sınıfını başarıyla tamamlamış veya geçici eğitim merkezlerinden ya da Açık Öğretim ortaokulundan mezun durumda olması sınavla öğrenci alan okullar için merkezi sınav puanına sahip olması gerekecek.
Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya
herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecek. Yapılan
tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak.
Sınava katılmayan öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmayacak.
Sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğü ve tercihleri doğrultusunda; yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara ise okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre e il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecek.
MEB'DEN LGS TERCİH SÜRECİ İÇİN EBEVEYNLERE YÖNELİK KILAVUZ
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, LGS tercih sürecindeki hazırlıklara bir yenisini daha ekleyerek, ailelere kapsamlı bilgi verilmesi amacıyla "Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu"nu internet sitesinden yayımladı.
Kılavuza, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden ulaşılabilecek.
Kılavuzda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirmelere ilişkin bilgiler ile sıkça sorulan sorular ve öneriler gibi detaylı konu başlıkları yer alıyor. Aynı zamanda tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme detaylarına da kılavuzdan ulaşılabiliyor.
Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi gibi okul türlerine ilişkin kapsamlı bilgilerin bulunduğu kılavuzda, tercih kontrol listesine de yer verildi.
Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeyle tercih yapabilecek.
YERLEŞTİRMELERE İLİŞKİN BİLGİLER YER ALIYOR
Liselere yerleştirmeler; yerel yerleştirme, merkezî yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere üç şekilde yapılacak.
Yerel yerleştirmede öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınarak kayıt alanlarında bulunan farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapacak.
Yerel yerleştirmelerden en az bir okul tercih edilmesi zorunlu olacak. Yerel yerleştirme ekranında yeşil renk, "kayıt alanında" öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları; mavi renk, "komşu kayıt alanında" öğrenci için ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alan okulları; kırmızı renk "diğer" ise öğrenci için bunların dışında kalan okulları belirtiyor olacak.
Öğrenciler, ilk olarak "yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar" ekranından tercih yapacak. Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecek.
Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.
Merkezî yerleştirmede, merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları ve puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. LGS puanıyla öğrenci alan Türkiye genelindeki okullar tercih edilebilecek.
Pansiyonlu okullar için tercih yapmak ise isteğe bağlı olacak.