"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Gündem Maliye Bakanlığı araç kiralama sektörünü mercek altına aldı!

Maliye Bakanlığı araç kiralama sektörünü mercek altına aldı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lüks segment araç kiralayan firmalar başta olmak üzere araç kiralama sektörüne yönelik denetimlerini artırarak kayıt dışı ekonomiye karşı mücadelesini sürdürüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan incelemelerde, araç kiralama sektöründe 5 bin 600 firma mercek altına alındı ve 1,7 milyar lira tutarında kayıt dışı hasılat tespit edildi. Denetimler sonucunda toplam 500 milyon lira ceza uygulandı.

LÜKS ARAÇ KİRALAMA SEKTÖRÜNDE KAPSAMLI İNCELEME

Araç kiralama sektöründe son yıllarda yaşanan hızlı büyüme, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sektöre yönelik denetimlerini yoğunlaştırmasına neden oldu. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin verilerine göre, sektör, 2024’ün ilk yarısında 43,4 milyar lira değerinde yeni araç yatırımı yaparak filosuna 34 bin yeni araç kattı. Bu büyüme verileri de denetimlerde dikkate alındı.

ARAÇ KİRALAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER | Çetaş

500 MİLYON LİRA CEZA YAZILDI

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, sektörün gelir beyanları ve mali kayıtları, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan verilerle karşılaştırıldı. Yapılan analizler sonucunda 5 bin 600 işletmede beyan edilmemiş gelirler, kayıt dışı istihdam ve gizlenmiş faaliyetler tespit edildi. Bu denetimlerde, gelir vergisi matrahında 637 milyon lira, kurumlar vergisi matrahında 195 milyon lira ve KDV’de 904 milyon liralık fark belirlendi. Denetim sürecinde yaklaşık 4 bin tutanak düzenlendi.

DENETİMLER DEVAM EDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin kayıt dışı ekonomiye karşı mücadelenin bir parçası olarak artarak süreceğini belirtti. Bakan Şimşek, "Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için denetimlere hız kazandıracağız. Özellikle lüks segmentte faaliyet gösteren işletmelerden başlayarak hizmet sektöründeki denetimlerimiz devam edecek" açıklamasında bulundu. 

Vergide adaletin sağlanması ve verimliliğin artırılması hedefiyle yapılan denetimlerin, sektörlerde şeffaflığı ve rekabeti desteklemesi bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *