"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2509 %0.09
37,0858 %0.17
2.294.989 %-2.145
3.011,72 0,65
Ara
İşçi Haber Gündem 'Mama lobisi' nedir? MASAK raporu deşifre etti!

'Mama lobisi' nedir? MASAK raporu deşifre etti!

Son günlerde "mama lobisi" kavramı gündemden düşmüyor. Gelin "mama lobisi" nedir birlikte bakalım...

“Mama lobisi” kavramı son günlerde sıkça gündemde yer alan bir kavram. Geçtiğimiz günlerde paylaşılan MASAK raporu ile birlikte mama lobisi kavramını daha çok duyar olduk. Peki mama lobisi nedir?

"Mama lobisi" köpeklerin bilinçli olarak çoğaltılması üzerinden para kazanma ile ifade ediliyor. Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme son günlerde gündemden düşmezken, söz konusu düzenlemenin TBMM'de görüşülme sürecinde, mama lobisi de MASAK'ın raporuyla deşifre edildi.

MASAK RAPORUNDA YER ALANLAR

Başıboş sokak köpeği sorununu bilinçli olarak büyüten ve usülsüz biçimde para toplayan lobiyle ilgili MASAK dikkat çeken bir rapor hazırladı. Rapor ile birlikte mama lobisinin 'hayvanseverlik' adı altında para topladığı ve söz konusu bağışların hayvanlara değil şirketlere gittiği tespit edildi. MASAK hazırladığı rapor sonuçları hakkında, İçişleri Bakanlığına, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına ve ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına bilgi verdi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı başıboş sokak köpeği sorununu büyüten mama lobisini deşifre etti. Sokak hayvanlarına yönelik sivil toplum faaliyetleri ve bunlarla ilişkili ticari yapılar hakkında araştırma raporu yayımladı.

Rapor kapsamında finansal hacmin 460 milyar lirayı bulduğu sektör masaya yatırıldı. 7 binden fazla kişi ve bin 500'den fazla firmanın para trafiği incelendi. Rapora göre lobinin 4 ayağı bulunuyor. Bunlar, "hayvanseverlik' adı altında kurulan bazı STK'lar, mama üreten bazı firmalar, mama ve hayvan satan petshoplar ve veterinerlik şirketleri.

TRT Haber'in haberine göre; MASAK raporunda bazı hayvan maması üretimi ve ticareti yapan işletmelerin bir çoğunun hayvan sever dernek statüsünde bulunan STK'larla üyelik yöneticilik ilişkisi içerisinde olduğu tespiti de yer aldı.

Veterinerlik şirketlerinin çalışanları üzerinden kurulan "hayvansever dernek" ve "mama kumbaraları"na gelen bağışlar sokak hayvanlarına değil, bu şirketlere akıyor.

Yayımlanan rapora göre 2022-2023 yıllarında kurulan tek ortaklı petshopların bir kısmı doğrudan sözde hayvansever STK'ların güdümünde faaliyet gösteriyor.

Vatandaşların duyguları istismar edilerek toplanan para miktarı da adeta dudak uçuklatıyor. En çok bağış toplayan 21 derneğin kasalarına 2021-2024 yıllarında giren para miktarı toplamda 205 milyon lira.

MASAK, toplanan paraların büyük bölümünün 'mama' yerine şahsi hesaplara gittiğini tespit etti. 11 dernek nezdinde yürütülen soruşturmada 67 milyon liradan fazla suç geliri olduğu belirlendi.

MASAK hazırladığı bu rapor sonuçları ile ilgili, İçişleri Bakanlığına, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına ve ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına bilgi aktardı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *