Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'nde son zamanlarda artan müsilaj oluşumuna dair gelen ihbarlar üzerine yeniden harekete geçti. Bakanlık, Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde kurulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu'nun 25 Aralık Çarşamba günü Ankara'da toplanacağını duyurdu.
2021 yılında Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj felaketi sonrası, Bakanlık tarafından 22 maddelik "Marmara Denizi Eylem Planı" ve "2021-2024 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı" hazırlandı. Bu planla Marmara Denizi'ndeki çevresel sorunların çözülmesi ve kirliliğin azaltılması amaçlanıyor. Ayrıca, deniz ekosisteminin korunması için izleme çalışmaları başlatıldı. Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Marmara'daki kirliliğin daha da artmaması ve çevresel sorunların tekrarlanmaması adına, güncel durum değerlendirmesi yapacak ve önümüzdeki dönemde atılacak adımları belirleyecek.
Toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlık edecek. Ayrıca toplantıya, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı, Marmara Belediyeler Birliği, Marmara Araştırma Merkezi başkanlıklarının yetkilileri, üniversitelerden bilim kurulu üyeleri ve çevre konusunda çalışmalar yapan akademisyenler katılacak.
Bakanlık, bu toplantıda Marmara Denizi'ndeki müsilaj oluşumunu engellemek için daha fazla önlem alınması gerektiğini belirtiyor. 2021'den bu yana Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununun ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yerel yönetimler, Marmara Havzası'nda kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. 38 bin 545 denetim yapılırken, çevre mevzuatına aykırı hareket eden bin 998 tesis ve 749 deniz aracına toplam 1 milyar 227 milyon 363 bin 368 lira para cezası kesildi. Ayrıca, 268 tesisin faaliyeti durduruldu.
Bu yıl ise 11 bin 314 çevre denetimi yapıldı. 727 tesise 318 milyon 715 bin lira idari ceza uygulandı ve 88 tesisin faaliyetleri sonlandırıldı.