"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,4292 %0.2
43,8350 %-0.02
4.100,03 % -0,72
3.623.000 %0.816
İşçi Haber Gündem Marmara'da tsunami tehlikesi var mı? Türkiye'de hangi illerde tsunami oldu?

Marmara'da tsunami tehlikesi var mı? Türkiye'de hangi illerde tsunami oldu?

İstanbul'da 23 Nisan günü saat 12.49'da meydana gelen 6,2'lik deprem, milyonlarca vatandaşı tedirgin etti. Marmara Denizi'ndeki hareketlilik akıllara tsunami tehlikesini getirdi. Beklenen büyük İstanbul depreminin tsunami yaratacağı endişesi sonucunda Türkiye'de daha önce tsunami yaşanıp yaşanmadığı araştırılmaya başlandı. İşte Türkiye'nin tsunami gerçeği....

Okunma Süresi: 4 dk

Son günlerde İstanbul'da meydana gelen depremin ardından gözler yeniden Marmara Denizi'ne çevrildi. Uzmanlar, olası bir büyük depremin ardından Marmara'da tsunami riskinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgularken, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşanan geçmiş depremler bu ihtimali güçlendiriyor. Özellikle son yıllarda yaşanan bazı sarsıntılar, kıyı şeridinde tsunami etkisi yaratmış ve ciddi hasarlara yol açmıştı. İşte Türkiye’de son dönemde meydana gelen depremler ve tsunami bağlantıları...

1956 AMORGOS DEPREMİ

Ege Denizi, tektonik olarak oldukça aktif bir bölgedir ve tarih boyunca birçok büyük deprem üretmiştir. Ancak, modern kayıtlar ve bilimsel araştırmalar ışığında Ege Denizi'nde meydana gelen en büyük deprem, 9 Temmuz 1956 tarihinde Yunanistan'ın Amorgos Adası açıklarında gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremdir. Amorgos'un güney kıyısında, Astipalya ve Folegandros'ta sırasıyla 30, 20 ve 10 metrelik tsunamiler meydana geldi. Bu değerler 20. yüzyılda tüm Akdeniz Havzası'nda rapor edilen en yüksek değerler olarak kayıtlara geçti. Bu tür bir yıkım, Santorini nüfusunun başta Atina olmak üzere büyük bir iç göçüne yol açtı.

Santorini dışında depremin merkez üssü olan Amorgos ile birlikte Anafi, Astypalea, Ios, Paros, Naxos, Kalymnos, Leros, Patmos ve Lipsi adaları da ağır hasar gördü. Toplam 529 ev yıkılırken, 1482'si ağır hasar, 1750'si hafif hasar gördü. Batı Anadolu kıyılarında güçlü sarsıntılar hissedildi. İzmir, Çeşme ve Bodrum gibi bölgelerde halk büyük panik yaşadı. Kıyı bölgelerinde su seviyesinin aniden yükselmesi gözlemlendi. O dönemde Türkiye’de bilimsel deprem izleme teknolojileri sınırlı olduğu için tsunami etkisi tam olarak kayıt altına alınamasa da, bölgedeki halkın yaşadığı olaylar tsunami dalgalarının kıyılara ulaştığını göstermektedir.

21 Temmuz 2017 Bodrum – Kos depremi

Bodrum ve Kos arasında saat 01.31'de meydana gelen deprem, İzmir'den Fethiye'ye kadar tüm sahil şeridinde büyük paniğe yol açtı. AFAD ve Kandilli Rasathanesi,  yaptığı açıklamayla depremin büyüklüğünün 6.6 olduğunu duyurdu. AFAD, tsunami dalgalarının boyunun 1,5 metreyi bulduğunu resmen açıkladı. AFAD verilerine göre 11 saniye süren sarsıntı, en yüksek VII şiddet değerinde hissedildi. Tsunaminin 30 santimetreye ulaştığını belirten Kandilli ise, dalgaların 100 metre kadar içeriye gittiğini bildirdi.  Üç dakika kadar süren Tsunami nedeniyle özellikle Gümbet çevresinde çok sayıda tekne alabora oldu, sokakları dolduran sular araçları sürükledi. Küçük çaplı kıyametin dehşeti, gün ağarınca çekilen fotoğraflarla ortaya çıktı.

Bodrum Gümbet'te 12 tur teknesi ve beş balıkçı teknesini karaya sürüklendi. Büyük hasarın oluştuğu iskelede, teknelerin üst üste çıktığı görüldü. Gümbet'te onlarca ev ve işyeri sular altında kaldı. Gümbet Deresi kenarındaki 20 kadar araç da tsunami ile içeriye doğru sürüklendi. Dalgalar nedeniyle sahildeki otellerin alt katları ile restoran bölümlerini su bastı.

30 EKİM 2020 EGE DENİZİ DEPREMİ

30 Ekim'de Ege Denizi'nde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami, İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Sığacık Mahallesi'ni vurdu. Tekerlekli sandalye kullanan yaşlı bir kadın, sulara kapılarak yaşamını yitirdi. Tsunami nedeniyle Sığacık'ta, limanda ve çarşıda ciddi maddi hasar da meydana geldi.

Bayraklı ve Bornova'da büyük yıkıma yol açan, 117 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından merkez üssüne en yakın sahil olan Sığacık Mahallesi'nde oluşan tsunami, 1 kişinin yaşamını yitirmesine neden olurken, balıkçı barınağı ve marinaya bağlı irili ufaklı çok sayıda teknenin batmasına, sahil şeridindeki ev ve iş yerlerinde hasara neden oldu.
Felaketin en çok etkili olduğu Kaleiçi ve Teos Marina bölgesindeki esnaf da yürütülen çalışmalarla Sığacık'ın eskisinden daha güzel hale geldiğini belirterek, yetkililere teşekkürlerini iletti.

Kaleiçi'nde esnaflık yapan Recai Özyar, AA muhabirine, iş yerinde olduğu sırada depremi yaşadığını ve komşularıyla bir yere toplandıklarını ve çok korktuklarını dile getirerek, yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı. Minarenin sallandığını, çatıdaki kiremitlerin dahi oynadığını gördüklerini vurgulayan Özyar, şöyle konuştu:

"Depremden 15 dakika sonra denizde suların çekildiğini ve teknelerin karaya vurduğunu gördük. Su tamamen yok oldu. Sonra çok büyük bir gürültüyle su gelmeye başladı. Biz ne olduğunu anlayamadık insanlar can havliyle dükkanlara kaçışmaya başladı. Ben de o panikle içeri girdim kapıyı kapattım. O suyla birlikte büyük dondurma dolapları, masalar, sandalyeler, vitrinler geçip gittiği için karşıya geçecek cesareti bulamadım. Biraz daha sürseydi dükkânda boğulabilirdim."

Panikle insanların Sığacık yolundan Seferihisar'a kaçmaya çalıştığını kaydeden Özyar, suyun da marina kısmından inanılmaz şekilde yükseldiğini ifade etti.

Kaynak: AA, Cumhuriyet.com