"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4981 %0.1
36,2750 %-0.24
3.386.527 %3.843
2.962,78 0,94
Ara
İşçi Haber Gündem Meta yetkilileri TBMM’ye davet edilecek mi? Instagram’ın Türkiye'deki geleceği belirsiz!

Meta yetkilileri TBMM’ye davet edilecek mi? Instagram’ın Türkiye'deki geleceği belirsiz!

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, bu hafta veya haftanın başında komisyonun Instagram ve dijital medya konularını görüşmek üzere toplanacağını duyurdu.

Yayman, dijital platformların Türkiye’nin yasal ve düzenleyici çerçevelerine uygun hareket etmelerini beklediklerini belirtti.

Sansüre ve yasaklamalara karşı olduklarını vurgulayan Yayman, ancak dijital ağ sağlayıcılarının sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi. Instagram’a erişim engeli getirilmesi hakkında müzakerelerin devam ettiğini ifade etti ve bu sürecin bir "dijital diplomasi" olarak yürütüldüğünü belirtti. Yayman, müzakerelerin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için tarafların ekranlardan uzak bir şekilde daha somut ve sonuç odaklı bir yaklaşımla hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Instagram ve Meta'nın Türkiye'deki kurallara uyum sağlaması durumunda bu sorunun daha kolay çözüleceğini düşündüğünü ifade etti.

Yayman, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun daha önce iki kez Meta yetkilileriyle toplandığını ve Türkiye’de temsilcilik açılması taleplerini ilettiklerini hatırlatarak, Meta'nın bu talepleri olumlu karşıladığını ve milletvekillerine tatmin edici cevaplar verdiğini belirtti. Gelecek süreçte Meta yetkililerinin yeniden davet edilebileceğini, ancak şu an için böyle bir talep bulunmadığını söyledi.

"HENİYYE MESELESİ BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI"

Bundan sonraki süreçte de çifte standart konusunda talepleri olduğunu belirten Yayman, şöyle konuştu:

"Dijital ağlar, herkesin kendini özgürce ifade edeceği yerlerdir. Buranın birtakım ideolojik, dini ve birtakım değer yüklü kavramlarla farklı bir biçimde ele alınması asla doğru değil. Dijital ağlarda başta Meta olmak üzere kadına şiddet, cinsel içerikli suçlar, sanal kumar... Biz aslında İsmail Heniyye meselesini konuşuyoruz ama aslında buzdağı arkada. Cinsel içerikli paylaşımlar, bağımlılıkla mücadele, uyuşturucunun yaygınlaştırılması ve özendirilmesi, ergen mobbingi, ötekileştirme, nefret suçları... Bunları maalesef Türkiye de konuşmuyor, dünya da konuşmuyor. Meseleyi çok daha farklı bir noktadan ele alıyor. Bizim temel yaklaşımımız şudur; Biz hükümet olarak sansüre ve yasaklamaya karşıyız. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bütün ağ sağlayıcılarının Türkiye'nin hukukuna uygun bir biçimde davranmasını istiyoruz. Asla çifte standart istemiyoruz. Bir taraftan terör örgütlerinin paylaşımları bir taraftan LGBT paylaşımları, cinsiyetsizleştirme özendirilirken İsmail Heniyye gibi bu toplumun değer atfettiği bir kişi ile yapılan paylaşımların sansürlenmesi asla doğru değil. Müzakerenin kurallarına uygun bir biçimde işlemesi gerektiğini düşünüyoruz."dedi.

Komisyonun, "TikTok" dahil diğer ağ sağlayıcılarını dört kez dinlediğini ve dijital müzakerelerin önemli bir aşaması olarak bu görüşmeleri sürdürdüklerini ifade eden Yayman, Meta yetkililerinin tekrar davet edilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Şu anda böyle bir talep bulunmamakla birlikte, toplantıların devam edeceğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *