CHP, Gezi davasında tutuklu bulunan ve Anayasa Mahkemesi tarafından vekilliği düşürülen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için TBMM'yi yeniden olağanüstü toplantıya çağıracağını açıkladı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, CHP'nin bu hamlesine tepki gösterdi. Yıldız, "Toplantıyı gerektiren konu görüşüldükten sonra, aynı konuda TBMM'yi tekrar olağanüstü toplantıya çağırmak mümkün değildir. Anayasa ve kanunlar suistimalleri koruma altına almaz" ifadelerini kullandı.
Muhalefet partileri, DEM Parti, Saadet Partisi, TİP, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Emek Partisi'nin imzasıyla TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u 16 Ağustos Cuma günü toplantıya çağırdı. Toplantıda, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay'ın durumu ele alındı. Ancak MHP toplantıya katılmadı ve AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla Atalay'ın durumu üzerine genel görüşme açılması reddedildi. Bu arada, AK Parti'li Alpay Özalan'ın TİP'li Ahmet Şık'a saldırmasıyla çıkan kavga toplantının gölgesinde gerçekleşti.
"YENİDEN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI İSTEYECEĞİZ"
TBMM'nin 1 Ekim'e kadar tatile girmesinin ardından CHP'den yeni bir açıklama geldi. CHP Sözcüsü Deniz Yücel, MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Anayasa Mahkemesi kararının doğrudan okutulması için meclis genel kurulunun yeniden olağanüstü toplantıya çağrılması sağlanacaktır. Bu konuda Grup Başkan Vekilimiz Murat Emir önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek bu konudaki yol haritamızın detaylarını siz değerli basın mensuplarıyla ve kamuoyuyla paylaşacaktır" dedi. CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir'in konuyla ilgili önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyeceği ve detayları kamuoyuyla paylaşacağı belirtildi.
"AYNI KONUDA GAZİ MECLİS TEKRAR OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRALAMAZ"
MHP'den CHP'nin yeni hamlesine yanıt gecikmedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi, her yıl Ekim ayının ilk günü kendiliğinden toplanır. Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatili yapabilir; ara verme veya tatil sırasında Cumhurbaşkanınca toplantıya çağrılır. Meclis başkanı da doğrudan doğruya veya üyelerin beşte birinin yazılı sistemi üzerine, Meclisi toplantıya çağırır. Ara verme veya tatil sırasında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, toplantıyı gerektiren konu görüşülmeden ara verme veya tatile devam edilemez. (Anayasa Hükmü) Toplantıyı gerektiren konu görüşüldükten sonra, aynı konuda Gazi Meclis tekrar olağanüstü toplantıya çağrılamaz. Bir hakkın suistimalini anayasa da kanun da himaye etmez."