Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, düzenlenen basın bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunanistan'ın ilan ettiği 'Deniz Mekansal Planlaması'na ilişkin, "Yunanistan'ın deniz yetki alanlarıyla ilgili olarak tek taraflı olarak gerçekleştirdiği bu tür planlamalar uluslararası hukuka aykırıdır" dedi.
MSB'DEN YUNANİSTAN'A TEPKİ
Bakanlık kaynakları, Yunanistan tarafından duyurulan "Deniz Mekânsal Planlaması" ile ilgili sorular üzerine yaptığı açıklamada, ‘’Yunanistan tarafından son dönemde kamuoyuna duyurulan ‘Deniz Mekânsal Planlaması’ çerçevesinde Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ne yönelik bazı hukuki dayanağı bulunmayan ve uluslararası hukuka aykırı girişimler tarafımızca dikkatle izlenmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerimizin korunması yönündeki kararlılığımız tamdır. Yunanistan’ın deniz yetki alanlarıyla ilgili olarak tek taraflı olarak gerçekleştirdiği bu tür planlamalar uluslararası hukuka aykırıdır. Türkiye, bölgede adil, hakkaniyetli ve uluslararası hukuk ilkelerine uygun bir deniz yetki paylaşımının ancak karşılıklı diyalog ve iyi niyet çerçevesinde mümkün olabileceğini savunmaktadır. Yunanistan’ın mevcut anlaşmazlıkları göz ardı eden ve Türk tarafının haklarını ihlal eden tek yanlı tasarrufları, iddiaları ve açıklamaları kabul edilemez. Bu açıklamalar ülkemiz açısından hiçbir hukuki sonuç doğurmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri. 'Mavi Vatan' anlayışı doğrultusunda Türkiye’nin deniz yetki alanlarında her türlü hak ve menfaatini korumaya yönelik görevini azim ve kararlılıkla sürdürmektedir. Bu çerçevede bölgedeki gelişmeler yakından takip edilmekte, ihtiyaç duyulması halinde gerekli tedbirler ivedilikle alınmaktadır."
MSB'DEN ‘ÇATIŞMASIZLIK MEKANİZMASI’ AÇIKLAMASI
Türkiye ve İsrail arasındaki ‘’Çatışmasızlık mekanizması'' görüşmelerine yönelik açıklama yapan Bakanlık, "Suriye’de istenmeyen olayların yaşanmaması için bir çatışmasızlık mekanizması kurulması konusunda Azerbaycan’da ilk teknik görüşme yapılmıştır. Türkiye ve İsrail arasındaki ‘çatışmasızlık mekanizması’, bir ‘normalleşme’ değil, Suriye'deki askeri faaliyetlerin güvenli ve kontrollü bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve istenmeyen olayları önlemek için iki ülke arasında doğrudan bir çatışmayı engellemeyi amaçlayan bir iletişim ve koordinasyon yapısıdır. Bu mekanizma gerilimin tırmanmasının önüne geçmek, yanlış anlaşılmaları önlemek, bölgede istikrarı korumak ve sahada icra edilen faaliyetler konusunda iki ülkenin birbirini bilgilendirmesi suretiyle bir çatışma ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla kurulmaktadır'' ifadelerini kullandı.