Son dönemde, vize taleplerinin reddedilmesi ve randevu almanın zorlaşması nedeniyle, Türkiye'de yeşil pasaport talebi önemli ölçüde artmış durumda. Çeşitli meslek grupları, yeşil pasaport hakkının genişletilmesini talep ederken, en son talep Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından geldi. Ancak, muhtarların da yeşil pasaport alabilmesi için talepleri gündeme oturdu.
Geçtiğimiz aylarda, Türkiye'deki çeşitli meslek gruplarının yeşil pasaport alabilmesi için yasa teklifi hazırlanmıştı. Bu teklifle, birçok meslekten kişi daha yeşil pasaport sahibi olabilme hakkı elde etti. En son ise, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı mühendisler ve mimarlar, ayrıca malul-muharip gaziler için de yeşil pasaport verilmesi talep edildi.
Son zamanlarda en dikkat çekici talep, muhtarlar tarafından yapıldı. Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, muhtarların aynı zamanda belediye meclis üyesi olduklarını belirterek, muhtarlara da yeşil pasaport verilmesini talep etti. Bu talep, yeşil pasaport hakkı tanınan 19 meslek grubuna ek olarak gündeme geldi.
Soylu’dan Muhtarlara Yeşil Pasaport Açıklaması
Muhtarların yeşil pasaport talebine hükümetten ilk yanıt, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman Soylu'dan geldi.
Yeşil pasaport daha ziyade diğer ülkelerle ülkemizin lehine irtibat kurabilecek ve diplomatından ihracat yapanına kadar, ticaret yapanına kadar bir imkan olarak değerlendirilmelidir. Elbette ki daha önce verilmiş bir hak kamu memurlarına var ama muhtarlarımızın sürekli olarak yurt dışına çıkma gibi veya kendi görevlileriyle ilgili yurt dışında bulunma gibi bir zorunlulukları ve mecburiyetleri şu anda yok.
Bir de başka bir şey daha var, bunu hepimiz biliyoruz yani bu yeşil pasaportun talebi belli, daha doğrusu Türkiye'ye ayrılan miktar belli, nerede kullanılacağı belli; bu sınırı aştığınız andan itibaren bir yeşil pasaport problemiyle Türkiye karşı karşıya kalabilir, dolayısıyla biz bunu hiçbirimiz arzu etmeyiz, istemeyiz. Bunun yanı sıra, elbette ki muhtarlarımızın çok ciddi katkıları var. Bu katkılarını da kendi mahallelerinde devam ettirmeye çalışacaklar.
Yeşil Pasaport Nedir? Kimler Alabilir?
Yeşil pasaport, devlet adına çalışan kamu görevlilerine ve onların belirli şartları taşıyan aile üyelerine verilen 5 yıllık geçerliliği olan bir pasaport türüdür. Genellikle devlet memurlarına ve bu memurların eşlerine ve çocuklarına verilir. Yeşil pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz giriş hakkına sahip olur.
Yeşil pasaport, adını renginden alır ve vizesiz geçiş hakkı sağlayan bir avantaj sunar. Ancak bu hak, sadece belirli ülkelerde geçerlidir ve belirli bir süreyle sınırlıdır.
Yeşil pasaport hakkı, yalnızca pasaport sahibine değil, aynı zamanda pasaport sahibinin eşine ve 25 yaşını aşmamış çocuklarına da tanınmaktadır. Bu durum, özellikle devlet memurlarının aileleri için büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
Son dönemde yapılan düzenlemelerle, hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştır. Bu değişiklik, yerli ve milli pasaport üretimine geçilmesiyle mümkün olmuştur.
Süresi dolan yeşil pasaportların geçerlilik süresi uzatılabilir. 1 yıldan az süre kalan pasaportlar için uzatma işlemi ücretsiz olarak yapılmaktadır.