Türkiye'de binlerce öğretmen adayı, uzun süredir bekledikleri atama fırsatını bulamamışken, yapılan mülakatlarda elenmeleri nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Mülakatta elenen öğretmen adayları, adil olmayan bir sistemin mağduru olduklarını belirterek, mağduriyetlerini dile getirdi.
Mülakat Sistemi Eleştiriliyor
Öğretmenlik mesleği için yıllarca eğitim alan ancak sonrasında atanamayan yüzlerce öğretmen adayı, mülakat sonuçlarına karşı haklı bir tepki gösteriyor. Mülakatların şeffaf olmaması ve değerlendirme kriterlerinin net olmaması, bu adaylar için büyük bir sorun oluşturuyor. Eleme sürecinde özellikle sözlü mülakatların öne çıkması, adaylar tarafından "siyasi" ve "taraflı" olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. Öğretmen adayı, ‘’Yakın zamanda sıralama sonuçları açıklandı. 689. olduğum sınavda, 1.090. sıralamaya geriledim. Mülakatlar için binlerce kez itirazlarda bulunduk. Sonuç olarak hep reddedildik. Binlerce kişi mağdur oldu. Torpil oldu demiyoruz ama memleketçilik oldu. Belli şehirlere toplu puanlar verildi. Bu mağduriyetin giderilmesine yönelik hiçbir çalışma göremiyoruz.'' diyerek itirazlarını dile getirdi.
"Yıllarca Emek Verdik, Hakkımızı Arıyoruz"
Eyleme katılan öğretmen adayları, yıllarca eğitim aldıklarını ve öğrencilik döneminde büyük bir çaba sarf ettiklerini belirtiyor. Ancak mülakatlarda ellerindeki tüm başarılar göz ardı edilerek elendiklerini ifade ediyorlar. Bir sınıf öğretmeni adayı, ‘’Ben sınıf öğretmeniyim. Sınıf öğretmenliğinden 3.263 kişi alınacaktı ve ben 3046. kişiydim. 2 Temmuz'da mülakata girdim. Komisyonun sorduğu üç soruya cevap verdim. Komisyondakiler ‘hayırlı olsun hocam’ diyerek gönderdi. Ama mülakat puanları açıklandığı zaman benim 75,500 olan puanım, 75,75 olarak yuvarlanmış. Sıralamam da 3385'e gerilemiş. Komisyonlar arası puan farkıyla elendim. Ben dahil olmak üzere kimse sınava kolay hazırlanmadı. Ama bizler komisyonlar arası tutarsızlık nedeniyle elendik.'' diyerek hakkını savundu.
"bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz"
Bir başka öğretmen adayı da, ‘’Türk Dili Edebiyatı branşından 39.000 kişi sınava giriyor. Ben 39.000 kişiyi geride bırakarak 773 sıralama yaptım. Mülakatta sorulan üç soruya da doğru cevap verdiğim halde sadece +2 puan verildi. 82 puanım 84'e dönüştürüldü. Toplam 83 ortalamam var. Başka illerde sınava girenlere ise soruları bilmediği halde artı puanlar vermişlerdir. Bizler bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz.'' diye konuştu.
Çözüm Bekliyorlar
Eylemler, sadece mülakat sistemine değil, atama bekleyen öğretmenlerin sayısının artmasına da dikkat çekiyor. Eğitimde nitelikli öğretmenlerin eksikliğine işaret eden protestocular, hükümetten çözüm bekliyor. Öğretmen adayları, "Eğitimde fırsat eşitliği istiyoruz. Hepimiz aynı şartlarla eğitim aldık ve aynı fırsatları hak ediyoruz. Bize adil bir gelecek verilsin" diyerek taleplerini yineledi.
Atanamayan öğretmenlerin sesini duyurmak için sürdürdükleri bu eylemler, eğitim alanında daha kapsamlı reformların yapılması gerektiğini gündeme getiriyor. Gözler şimdi, hükümetin öğretmen atama ve mülakat sistemine dair atacağı adımlarda.