Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İzmir Körfezi’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, Körfez’in mevcut durumu ve gelecekteki olası kirlilik seviyesi hakkında dikkat çeken açıklamalar yaparak, yapılması gereken müdahalelere dair 15 maddelik bir acil eylem planı açıkladı. Bakan, ayrıca yapay zeka ile tasarlanmış 2034 yılına ait İzmir Körfezi görselini milletvekillerine göstererek, bu görüntülerin alarm verici bir uyarı olduğunu vurguladı.
Bakan Murat Kurum, konuşmasında İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerine dikkat çekerek, körfezdeki kirliliğin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Bakan, bununla birlikte, İzmir Körfezi’ne yönelik hazırlanan acil eylem planını sunmadan önce İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 2034 yılına ait Körfez görselini milletvekillerine gösterdi. Bakan, "Bu fotoğraf, mevcut durumun gelecekte ne hale geleceğini gözler önüne seriyor. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, Körfez'in ekosistemi geri dönüşü olmayan bir noktaya gelebilir." diyerek, yapay zekanın tahminlerine dayanarak alınması gereken önlemler konusunda uyarılarda bulundu.
Murat Kurum'dan İzmir Körfezi İçin 15 Maddelik Acil Eylem Planı
Bakan Kurum, İzmir Körfezi’ne yönelik hazırlanan 15 maddelik eylem planının önemine dikkat çekti. Eylem planı çerçevesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ni mevzuata uygun şekilde işleterek, Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri’ni devreye sokacağı belirtildi. Ayrıca, İç Körfez’e akan derelerin temizliği yapılacak, atık su hatları kontrol altına alınacak ve denetimler sıkılaştırılacak. Bunun yanı sıra, karbon, azot ve fosfor parametrelerini içerecek şekilde Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği revize edilecek.
Kurum, kısa vadeli eylemlerle ilgili olarak da çeşitli çalışmalar yapılacağını duyurdu. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin deşarj yerinin, İç Körfez’e en az etki edecek şekilde değerlendirileceğini ve bu çerçevede yeni sistemlerin hayata geçirileceğini belirtti. Ayrıca, Körfez’in ekosistemini korumak amacıyla deniz suyunu filtreleyebilecek deniz canlılarına yönelik yeni düzenlemeler yapılacağı da açıklandı. Bakan, Körfez’in korunması için kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapılarak farkındalık artırıcı eğitim programlarının başlatılacağını ifade etti.
Bakan Kurum, konuşmasının sonunda İzmir’in geleceği için "yapan zeka"ya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 10 yıl sonra İzmir Körfezi'nin durumunu gösteren fotoğrafın, acil müdahale edilmezse nasıl bir çevresel felakete yol açabileceğini gösterdiğini söyleyen Kurum, "İzmir’e yapay zeka değil, yapan zeka lazımdır" diyerek, İzmir’in geleceği için aktif bir yönetim anlayışının önemine vurgu yaptı.