Marmara Denizi'ndeki müsilaj tehdidi, her geçen gün daha da büyüyerek su altı yaşamını ve balıkçılığı tehdit ediyor. 7 haftada Marmara Denizi'nin tamamına yayılan bu kirli tabaka, su altındaki yaşamı tehdit ettiği gibi, balıkçıların işlerini de olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, suların ısınmasıyla birlikte müsilajın yüzeye çıkma ihtimalinin arttığını belirtiyor.
Müsilaj Nedir ve Nasıl Oluşur?
Müsilaj, denizdeki fitoplanktonların aşırı çoğalması sonucu oluşan bir tür organik madde olarak tanımlanıyor. Müsilajın ortaya çıkmasında kirlilik, denizin durağanlığı ve iklim değişikliği gibi faktörlerin yanı sıra, su sıcaklığındaki ani artışlar da etkili oluyor.
Erdek Körfezi'nde Başlayan Müsilaj, Marmara'nın Her Köşesine Ulaştı 23 Ekim 2024'te Erdek Körfezi'nde ortaya çıkan müsilaj, 6 Kasım itibarıyla Marmara Adaları çevresi ile Tekirdağ kıyılarına, 13 Kasım'da İstanbul Prens Adaları'na, 5 Aralık'ta ise İzmit Körfezi'ne kadar yayıldı. Müsilaj, sadece Marmara Denizi'ni değil, Çanakkale Boğazı çıkışına kadar ulaştı.
Müsilajın Derinlikteki Yayılımı Devam Ediyor Gölcük Değirmendere'de yapılan incelemelerde, su yüzeyinde görünmeyen müsilajın, 0-20 metre derinlik aralığında yoğun bir şekilde yayıldığı belirlendi. Uzmanlar, bu durumun özellikle balıkçılığı zorlaştırdığını ve deniz altı ekosisteminin tehlikeye girmesine neden olduğunu ifade ediyor.
Deniz Kirliliğiyle Mücadele İçin Atılacak Adımlar Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın daha büyük problemlere yol açmaması için deniz kirliliğinin mutlaka azaltılması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, denizdeki bu kirliliğin devam etmesi halinde, müsilajın daha da yayılacağını belirtiyor.