"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4851 %0.06
36,4186 %0.17
3.361.071 %3.344
2.956,66 0,73
Ara
İşçi Haber Gündem Orman yangınlarıyla mücadelede vatandaşlara düşen görevler neler?

Orman yangınlarıyla mücadelede vatandaşlara düşen görevler neler?

Türkiye, Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı için her yıl ortalama 2-3 bin orman yangını ile karşı karşıya kalıyor ve bu yangınlar yaklaşık 7-8 bin hektar orman alanının yok olmasına neden oluyor. Peki vatandaş olarak bu yangınlara engel olmak için neler yapabiliriz?

Orman yangınları, hem doğa hem de insan hayatı için büyük tehdit oluşturur. Bu yangınların büyük bir kısmı, insan kaynaklı sebeplerden dolayı çıkmaktadır. Ancak, vatandaşlar olarak alabileceğimiz basit önlemlerle orman yangınlarının önüne geçebiliriz.

ORMAN YANGININA NEDEN OLMAMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Çöpleri Uygun Şekilde Atın: Cam şişeler, plastik malzemeler ve sigara izmaritleri gibi yanıcı maddeler, kuru otlar ve yapraklar arasında yangın çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden, piknik alanlarında ve ormanlık bölgelerde çöplerinizi mutlaka uygun bir şekilde atın.

Ateş Yakarken Dikkatli Olun: Ormanlık alanlarda ateş yakmak, yangın riskini artırır. Eğer piknik yaparken ateş yakmanız gerekiyorsa, bu ateşi kontrol altında tutmalı ve yaktığınız ateşi asla başıboş bırakmamalısınız. Ateşinizi tamamen söndürmeden ormanlık alanı terk etmeyin.

Araç Egzozlarını Kontrol Edin: Araçların egzozlarından çıkan kıvılcımlar, kuru otları tutuşturabilir. Bu nedenle, araçlarınızı park ederken dikkatli olun ve otların üzerine park etmemeye özen gösterin.

Ayrıca, Orman Genel Müdürlüğü’nün sunduğu teorik ve uygulamalı orman yangınları eğitimine katılıp “Orman Yangınları Gönüllüsü” olma fırsatından faydalanabilirsiniz. (bilgi için: https://www.ogm.gov.tr/tr/Sayfalar/orman-yanginlari-gonullusu.aspx )

ORMAN YANGINI SIRASINDA NE YAPMALIYIZ?

  • Yangın görüldüğünde derhal 112 Acil Çağrı Merkezi veya 177 Orman Yangını İhbar Hattı aranarak yetkililere haber verilmelidir.
  • Yangın henüz başlangıç aşamasındaysa ilk müdahaleyi yapmak önemli ancak yangın büyümüşse kesinlikle yangına doğrudan müdahale edilmemelidir.
  • Yangın sırasında araçlarla yangın bölgesine gitmekten kaçınılmalı ve yangın söndürme ekiplerinin alana ulaşmasını zorlaştıracak hiçbir harekette bulunulmamalıdır.
  • Panik halinde araçla yangın bölgesinden orman yolunu kullanarak kaçmaya çalışmak tehlikelidir; yolların yangın, duman veya devrilen ağaçlar nedeniyle kapanabileceği unutulmamalıdır.
  • Eğer yangın yerleşim yerlerine yakınsa, orman kenarındaki bahçe ve evler, mümkün olduğunca suyla ıslatılmalıdır.
  • Tahliye gerekirse, yetkililerin talimatlarına uyulmalı ve yangın riski yüksek bölgelerde her zaman bir tahliye çantası hazır bulundurulmalıdır.
  • Deniz kenarına yakın bir bölgede bulunuyorsanız, teknelerin ulaşabileceği alanlarda toplanmak en güvenli seçenek olabilir.
  • Resmi kurumlar ve uzmanlar tarafından yapılan bilgilendirmeler düzenli olarak takip edilmelidir.

Orman Yangınları Üzerine Yanıtlanması Gereken Sorular - polenekoloji.org

ORMAN YANGINI SIRASINDA NELER YAPMAMALIYIZ?

Orman yangını sırasında yapılmaması gerekenler, en az yapılması gerekenler kadar önemlidir. Yanlış bir hareket, hem sizin hem de başkalarının hayatını tehlikeye atabilir.

Yangına Müdahale Etmeye Çalışmayın: Eğer yangın büyükse, kendi başınıza müdahale etmeye çalışmayın. Bu, sadece yangını kontrol edememenize değil, aynı zamanda hayatınızı tehlikeye atmanıza da neden olabilir.

Panik Yapmayın: Panik, doğru kararlar almanızı engeller. Soğukkanlı olun ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde güvenli bir bölgeye ulaşmaya çalışın.

Dumanla Mücadele Etmeye Çalışmayın: Duman, orman yangınlarının en tehlikeli unsurlarından biridir. Dumanın içine girip mücadele etmeye çalışmak yerine, rüzgarın aksi yönüne doğru hareket ederek dumandan uzaklaşın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *