"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1588 %0.3
43,6101 %1.61
3.959,33 % 2,26
3.218.309 %1.223
İşçi Haber Gündem Osman Kavala kimdir? Osman Kavala neden tutuklandı?

Osman Kavala kimdir? Osman Kavala neden tutuklandı?

İnsan hakları savunucusu, iş insanı, yayıncı ve kültür elçisi... Osman Kavala’nın yaşam öyküsü, Türkiye’nin yakın tarihine de ışık tutuyor. Peki, Osman Kavala kimdir? Neden tutuklandı? Hakkında verilen müebbet hapis kararı ne anlama geliyor?

Okunma Süresi: 3 dk

2 Ekim 1957’de Paris’te doğan Osman Kavala, Türkiye’nin tanınmış iş insanlarından biri olan Mehmet Kavala’nın oğludur. Eğitimine İstanbul Robert Lisesi’nde başlayan Kavala, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldıktan sonra Manchester Üniversitesi’nde Ekonomi okudu. Doktora eğitimine New York’taki The New School for Social Research’te devam eden Kavala, babasının vefatı üzerine Türkiye’ye dönerek aile şirketlerinin başına geçti.

Osman Kavala'nın çalışmaları neler?

1982’de iş hayatına atılan Osman Kavala, bir yıl sonra dönemin baskıcı siyasi ortamına karşılık vermek amacıyla İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. Ancak esas toplumsal katkısını 1990’lı yıllarda sivil toplum alanında gösterdi. 2002 yılında kurduğu Anadolu Kültür adlı sivil toplum kuruluşu ile özellikle kültür, sanat ve barış projelerine öncülük etti.

Anadolu Kültür, yerel kültürel üretimi desteklemek, kültürel çeşitliliği görünür kılmak ve uluslararası iş birlikleri geliştirmek amacıyla yola çıktı. Diyarbakır, Kars, Van, Gaziantep gibi pek çok şehirde kültür merkezleri ve sanat programları organize etti. Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında bağ kurmayı hedefleyen TANDEM programı ve gençleri bir araya getiren BAK projesi, Kavala’nın kültürel barış vizyonunu yansıttı.

18 Ekim 2017’de gözaltına alınan Osman Kavala, 1 Kasım 2017’de “Gezi Parkı olaylarının organizatörü” olduğu iddiasıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından serbest bırakılması talep edilse de Kavala uzun süre tutuklu kaldı.

2020 yılında Gezi Davası kapsamında beraat eden Kavala, tahliye edilmeden bu kez 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden gözaltına alındı ve tutuklandı.

Gezi Parkı olaylarının arkasındaki isim olduğu iddiasıyla başlayan dava süreci, yıllar içinde birçok ulusal ve uluslararası kurumun tepkisini çekti. 25 Nisan 2022’de, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala’ya “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Bu karar, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından da onandı.

Osman Kavala’nın Kültürel Miras Çalışmaları

Kavala’nın uzun süredir tutuklu kalması ve beraat ettikten sonra tekrar tutuklanması, başta Avrupa Konseyi ve AİHM olmak üzere birçok uluslararası kuruluş tarafından insan haklarına aykırı bulundu. Türkiye'de ve dünyada birçok insan hakları örgütü, Kavala’nın serbest bırakılması için çağrılarda bulundu.

Sivil toplum çalışmalarının yanı sıra Osman Kavala, Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD) gibi oluşumlarla, tarihi yapıların korunması ve restore edilmesi için çeşitli projelerde yer aldı. Özellikle dezavantajlı çocuklara yönelik sosyal ve kültürel projelere verdiği destek, onun çok yönlü sivil toplum vizyonunu ortaya koydu.