"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Rain and snow
1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4592 %0.37
38,1983 %-0.2
3.495.101 %-0.776
3.438,13 0,27
İşçi Haber Gündem Otizm belirtileri nelerdir? Çoğu yetişkinin fark etmediği 10 işaret

Otizm belirtileri nelerdir? Çoğu yetişkinin fark etmediği 10 işaret

Otizm, sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de fark edilebilen bir durumdur. Çoğu yetişkin, otizm spektrum bozukluğunun belirtilerini fark etmeyebilir. Ancak, otizmli bireylerde görülen bazı davranışlar ve alışkanlıklar, bu durumu anlamanıza yardımcı olabilir. Otistik olduğunuzu nasıl anlarsınız? İşte, otizm belirtileri hakkında bilmeniz gereken 10 şaşırtıcı işaret!

Kaliforniya’da yaşayan 56 yaşındaki Klinik Psikolog Dr. Kim Sage, otizm konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Dr. Sage, çoğu yetişkinin otizmli olduğunu fark etmediğini belirtiyor. Kendisinin de birkaç yıl önce otizm spektrum bozukluğuna sahip olduğunu fark ettiğini açıklayan Dr. Sage, otizmli yetişkin sayısının giderek arttığını vurguluyor.

ABD'de, 5 milyonun üzerinde yetişkinin otizm spektrum bozukluğu taşıdığı ve bu oranının yaklaşık %2,21 olduğu biliniyor. Ancak yapılan son araştırmalar, otizm teşhislerinin son yıllarda genç yetişkinler arasında da artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Rutgers Üniversitesi'ne göre otizmli gençlerin dörtte biri, çocukluk döneminde teşhis edilmiyor ve bu durum çoğu zaman yetişkinlikte de fark edilmiyor.

Otizmin Belirgin Belirtileri

Dr. Sage, otizmin en belirgin belirtilerinden birinin "stimming" adı verilen tekrarlayan vücut hareketleri ve davranışlar olduğunu belirtiyor. Bu tür davranışlar, genellikle ileri-geri sallanma, kolyeyle oynama ve saçı parmaklara dolama gibi hareketlerle kendini gösteriyor. Otizmli bireyler, stres, kaygı, sıkılma ya da heyecan gibi durumlarla başa çıkmak için bu tür davranışları sergileyebiliyor.

Bazı otizmli bireyler, yumuşak battaniyelere dokunmaktan keyif alırken, bazıları ise kalem kapakları gibi küçük nesnelerle oynamayı tercih ediyor. Deri yolma ve tırnak yeme gibi alışkanlıklar da yaygın olarak görülebiliyor. Bunun dışında, ağızla ses çıkarma, tırnakla bir nesneye vurma veya aynı şarkıyı sürekli dinlemek gibi davranışlar da otizmli bireylerde görülebiliyor.

Otizmde Tedavi Yöntemleri

Dr. Sage, her bireyin bir şekilde stimülasyon davranışları gösterdiğini ancak otistik olmayan bireylerde bu davranışların genellikle rahatlama sağlamadığını belirtiyor. Otizmli bireylerde ise bu tür davranışlar, kaygı, sıkılma ya da heyecan gibi durumlarla başa çıkmanın bir yolu olarak görülüyor.

Yapılan araştırmalar, otizm ile otoimmün hastalıklar arasında bir ilişki olduğunu da ortaya koyuyor. Dr. Sage, otizmli yetişkinlerin, alerji, otoimmün bozukluklar, kronik ağrı ve sindirim sorunları gibi sağlık problemleri yaşayabileceğini belirtiyor. Ayrıca, otizmli bireylerin, bipolar bozukluk, depresyon ve obsesif kompulsif bozukluk gibi rahatsızlıklarla karıştırılabildiğine dikkat çekiyor.

Otizmli yetişkinlerin tedavisinde, bireysel ihtiyaçlar ve zorluklar göz önünde bulundurularak çeşitli yaklaşımlar benimseniyor. Psikoterapi, bilişsel-davranışçı terapi (BDT), sosyal beceri eğitimi ve ergoterapi gibi tedavi seçenekleri, otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmak için kullanılabiliyor.