Dünya gündemi pek çok kıtlıkla mücadele ederken şimdi sırada otomobil kıtlığı var. Bunun sebebi olarak yarı iletken çip üretiminin yetersizliği işaret ediliyor.
ABD ve Uzakdoğu'daki firmaların tekelinde bulunan çip üretiminde yaşanan krizin en fazla etkilenen alanlardan biri de otomotiv sektörü oldu. Çip kıtlığı nedeniyle büyük otomobil üreticilerinin çoğu, üretim bantlarını teker teker durdurmaya başladı. Bazı üreticiler ise üretim miktarında ciddi kısıtlamalara gittiğini açıkladı.
Covid-19 Bu Sektörü de Vurdu!
Geçen seneden itibaren insanlar, Covid-19 sebebiyle çoğu alanda olduğu gibi ulaşımda da bireyselliğe yöneldi. Artan araba talebinden dolayı üreticiler malzeme yetiştirmekte zorlanıyor.
New York Times'ın da yaptığı habere göre Meksika, Japonya veGüney Kore gibi otomobil üreten ülkelerde veya Michigan gibi eyaletlerde bu oran çok daha yüksek. Otomobil üretimindeki yavaşlama, iyileşmesi yıllar alan yara izleri bırakabilir. Hatta bazı ülkeleri ekonomik anlamda durgunluğa itecek kadar etkili olabilir. Örneğin Toyota ve Nissan'ın anavatanı olan Japonya'da parça kıtlığı, ihracatın Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 46 düşmesine neden oldu.
Çip yetersizliğinden dolayı üretimi en çok etkilenen ülkelerden biri de Almanya oldu. Mercedes-Benz’in üretici firması Daimler bu malzeme kıtlığının ikinci çeyrekte de satışları etkilemeye devam edebileceğini söyledi.
Otomobil kullanıcıları ve üreticilerinin yanı sıra fabrikalarda çalışan işçiler de bu mağduriyetin bir parçası oldular. Almanya'nın Eisenach kentindeki Opel fabrikasında ücretli izne çıkarılan işçiler geçen hafta protesto gösterisinde bulundu.
Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'deki birçok otomobil satış mağazalarında da otomobil bulunamadı. Alıcılar elleri boş döndü.