İşçi Haber Özel
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 10 Nisan'da açıkladığı ekonomik reform paketindeki, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Kıdem tazminatında gerçekleştirilecek reformlar hakkında HAK-İŞ konfederasyonuna bağlı Öz Ağaç-İş Sendikası basın açıklaması yaptı.
İşte o açıklama:
ÖZ AĞAÇ-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI AVUKAT TUNCAY DOLU'NUN AÇIKLAMASI
“Tasarruf için bile olsa çalışandan kesintinin zorunlu olması asla kabul edilemez, uygulamanın siyasi ve toplumsal tepkilere ve suistimallere neden olacağı aşikârdır.”
BES VE KIDEM TAZMİNATI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak özellikle iş ve işçi dünyasının yakından takip ettiği Reform Paketinin ana hatlarını açıkladı. Paketin en dikkat çeken başlıklarından biri de hiç şüphesiz milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren Kıdem Tazminatı ve Bireysel Emeklilik Sistemine yönelik oldu.
Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Avukat Tuncay Dolu, bu yıl hayata geçirilmesi planlanan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Kıdem tazminatında gerçekleştirilecek reformlar hakkında açıklamalarda bulundu.
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren sistemle ilgili işçi cephesinin endişelerini dile getiren Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Avukat Tuncay Dolu, sendikalar olarak işçi lehine olan çalışmaları her zaman desteklediklerini ancak hayata geçirilecek yeni sistemin detaylarının çalışanların aklında soru işareti uyandırdığını ifade etti.
ÇALIŞAN İŞÇİDEN YAPILACAK ZORUNLU KESİNTİ
Yeni sistem ile hayata geçirilecek olan BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu için, ücretli çalışandan yapılacak zorunlu kesintinin işçi cephesinde endişeye yol açtığına değinen Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Avukat Tuncay Dolu, 2017 yılında Otomatik Katılım Sistemi ile gönüllülük esasına dayalı olarak hayata geçen Bireysel Emeklilik Sistemindeki yüzde 3’lük kesintinin zorunlu olmasına karşılık cayma hakkının bulunduğunu ve gönüllü olarak sistemde kalanlara devlet katkısının çalışana fayda sağladığına değindi.
Dolu özetle; 2017 yılında yürürlüğe giren sistem sosyal taraflarla hiçbir şekilde istişare yapılmadan düzenlenmiş, fayda ve getirileri taraflara iyi anlatılamamış, mevcut ekonomik koşulların ve hayat pahalılığının da etkisiyle çalışanların neredeyse tamamına yakını cayma haklarını kullanarak sistemden çıkmıştır. Benzer bir sistemin bu sefer zorunlu olarak çalışanlara uygulanmaya çalışılmasının siyasi ve toplumsal tepkilere ve suistimallere neden olacağı aşikârdır. Peki, bunun önüne geçilebilmesi için ne yapılması gerekir?
"İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATININ KISITLANMASI KABUL EDİLEMEZ"
Öncelikle ilgili sosyal tarafların sürece dâhil edilerek görüş ve rızalarının alınması, diğer taraftan sistemin iyi bir şekilde kamuoyuna anlatılması ve toplumsal mutabakat zemininin oluşturulması gerekmektedir. Sırf kaynak oluşturmak amacıyla çalışanlara zorunlu olarak tasarruf yaptıracağım demek kabul edilebilir bir durum değildir. Bu uyarıyı yapmak sağduyu sahibi bizlerin üzerine düşen en temel görevlerden biridir. Hele işçinin kıdem tazminatı gibi kazanılmış haklarının bir şekilde kısılması, kısıtlanması veya zorlaştırılması asla kabul edilemez. Bu husus başta sendikamız olmak üzere bütün işçi sendikalarının kırmızı çizgisidir. Aksine kıdem tazminatı alamayan yüzde 90 lara varan emekçinin kıdem tazminatı hakkını alabilmesinin yollarının araştırılması ve bu hakkın garanti altına alınması için çalışma yapılması gerekmektedir, dedi.
Bakanlığın yeni reform sistemi detaylarının netleştireceği önümüzdeki günlerde, muhakkak başta Öz Ağaç İş Sendikası olmak üzere tüm STK’larla ortak çalışma yapması ve görüşlerini alması gerektiğine vurgu yapan Genel Başkan Avukat Tuncay Dolu, çalışanın hakları ile ilgili işçinin lehine atılacak tüm adımlarda işçi temsilcileri olarak destek olacaklarını da sözlerine ekledi.