"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,1103 %0.17
37,5545 %0.45
3.521.321 %2.481
3.364,85 0,21
İşçi Haber Gündem Prof. Dr. Naci Görür: Ege'deki deprem fırtınası Anadolu'yu tetikleyebilir!

Prof. Dr. Naci Görür: Ege'deki deprem fırtınası Anadolu'yu tetikleyebilir!

Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Çanakkale'nin deprem riski hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çanakkale'nin zemin yapısının çürük olduğunu belirten Görür, "Bu bölge Kuzey Anadolu Fayı'nın her iki kolu tarafından çevrelenmiş durumda ve bu faylar, 7 ve üzerinde deprem üretebilir" uyarısında bulundu.

Görür, Çanakkale'nin deprem direncinin henüz yeterli olmadığını, ancak bu konuda çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Çanakkale'nin kuzey ve güney bölgelerinde dağlık, sağlam alanların bulunduğunu belirten Prof. Dr. Görür, şehri çevreleyen zemin yapısının alüvyonlar ve çökellerden oluştuğunu ve bunun kentleşmeyi zorlaştırdığını belirtti. "Çanakkale, depreme dirençli bir kent değil. Ancak bu, dirençli bir kent olma yolunda çalışmaların sürdüğü anlamına geliyor" diyen Görür, şehrin topografyasının deprem riskini artırdığını söyledi.

Görür, Çanakkale'nin her iki kolu tarafından çevrili olduğuna dikkat çekerek, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunun da aktif olduğunu ve bu fayların büyük bir deprem yaratma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Çanakkale'deki riskin, yalnızca fay hatlarıyla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda bölgedeki zemin yapısının da bu riski pekiştirdiğini ifade etti.

GÖRÜR: DENİZ ÇEKİLMESİ DEPREMLE İLİŞKİLİ DEĞİL

Ege Bölgesi’ndeki depremleri değerlendiren Prof. Dr. Görür, Ege’deki deprem fırtınasının, Afrika levhasının Anadolu ve Ege levhası altına dalması ve bunun Anadolu levhasının gerilmesine yol açması nedeniyle meydana geldiğini belirtti. Görür, "Bu deprem fırtınaları çok evrilir ve gelişirse Anadolu'yu rahatsız edebilir" dedi. Ancak, bu tür olayların geçici olduğunu ve büyük bir tehlikeye yol açmayacağını düşündüğünü söyledi.

Depremlerin neden olduğu deniz çekilmesi ile ilgili soruları yanıtlayan Görür, "Deniz çekilmesi depremle ilişkili değildir. Bu olaylar tamamen klimatolojik nedenlerle yaşanıyor" dedi. Görür, deniz seviyesindeki değişimlerin atmosfer olayları ve rüzgarlar gibi doğal faktörlerden kaynaklandığını vurguladı.

Kaynak: İHA