"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2509 %0.09
37,0858 %0.17
2.294.989 %-2.145
3.011,72 0,65
Ara
İşçi Haber Gündem Prof. Dr. Naci Görür Kütahya'nın deprem riskini anlattı

Prof. Dr. Naci Görür Kütahya'nın deprem riskini anlattı

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, hızla büyüyen Kütahya'nın inşaat süreçlerinde deprem riskinin titizlikle dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

"AMACIM İNSANLARI UYARARAK ÖLÜM RİSKİNİ AZALTMAK"

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Mimarlar Odası, Kütahya Belediyesi ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Kütahya'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya" programında konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan Görür, Anadolu'yu dolaşarak insanların deprem riskine karşı bilinçlenmesini sağlamayı amaçladığını belirtti.

KÜTAHYA: BİR DEPREM KENTİ

Görür, Kütahya'nın tarihsel olarak büyük depremler yaşadığını vurgulayarak, "Kütahya, 7'nin üzerinde depremlere sahne olmuş bir bölgedir. Doğudaki doğrultu atımlı faylarla batıdaki graben ve horst yapılarının birleştiği bir noktada yer alıyor," dedi. Bu durumun, Kütahya'nın büyük depremler üretme potansiyelini artırdığını ifade etti.

YANLIŞ YAPILAŞMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Kütahya'nın büyüyen bir şehir olduğunu belirten Görür, "Kütahya, düz alanlarda grabenin tavan blokları üzerinde yapılar inşa ediyor. Bu yanlış bir yaklaşım," şeklinde konuştu. Ayrıca, kentin sıvılaşma riski taşıyan zemin yapısına da dikkat çekti.

MİKRO BÖLGELEME ÇALIŞMA GEREKİYOR

Görür, Kütahya'da öncelikle bir mikro bölgeleme çalışmasının yapılması gerektiğini belirtti. "Bu çalışma, depremin yer altı ve yer üstü dinamiklerini anlamamıza yardımcı olacak ve tehlike haritaları oluşturulacaktır. Bu haritalar, yetkililere kenti daha sağlıklı bir şekilde yönetmeleri için rehberlik edecek," dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *