Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’u bekleyen depremin büyüklüğünü 7.5 olarak öngördüklerini ve bu depremin yaklaşık 2 dakika süreceğini söyledi. Görür, depremin etkilerinin daha yıkıcı olabileceğine dikkat çekerek, "Fay tek seferde kırılırsa deprem 1 dakikadan fazla sürer. Ancak fayın tek bir seferde kırılmaması durumunda daha büyük ve yıkıcı etkiler meydana gelir" dedi.
İstanbul'da 4 Milyon İnsan Ölümle Burun Buruna
Görür, İstanbul’daki mevcut yapılaşmanın, özellikle depreme dayanıklı olmayan binaların tehlikesine işaret etti. İstanbul’daki yapı stokunun yüzde 60’ının depreme dirençli olmadığını belirten Görür, "Belediye, 100 bin binanın depreme dayanıklı olmadığını ve büyük hasar alacağını söylüyor. Bu durumda, bu binaların her birinde ortalama 4 kişi yaşarsa, 4 milyon insan ölüm riskiyle karşı karşıya kalabilir" dedi.
Deprem Sonrası Çıkacak Moloz Sorunu: Marmara Denizi Tehdit Altında
Prof. Dr. Görür, olası bir İstanbul depremi sonrası çıkacak molozların ciddi bir sorun teşkil edeceğini vurguladı. "İstanbul depreminde en az 300 milyon ton moloz çıkacak. Bu molozları taşımak neredeyse imkansız. Molozlar ya bir yere yığılacak ya da Marmara Denizi’ne atılacak. Eğer Marmara Denizi’ne dökülürse, bölgedeki yaşam ciddi şekilde etkilenecek" şeklinde uyarıda bulundu.
Prof. Dr. Görür, deprem riskini azaltmanın mümkün olduğunu belirterek, deprem öncesi ve sonrası alınması gereken tedbirlerin bilimsel temellere dayandırılması gerektiğini söyledi. "Deprem bilim ışığında bu mesele çözülebilir. Bizim amacımız halkımızın ölümünü engellemek. Ev sahibi halk, siyasiler kiracıdır. Evlerinizi koruyun, denetimi elinizde tutun. Siyasiler sizi yönetmeye talip olduklarında, sandık geldiğinde onlara cevap verin" diyerek, vatandaşları bilinçli olmaya ve aktif bir şekilde denetim yapmaya çağırdı.