"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9971 %-0.01
40,9665 %-0.24
3.818,05 % 0,18
3.190.575 %1.065
İşçi Haber Gündem Ramazan Bayramı'nda teşrik tekbiri getirilir mi? Teşrik tekbiri nedir ve nasıl getirilir?

Ramazan Bayramı'nda teşrik tekbiri getirilir mi? Teşrik tekbiri nedir ve nasıl getirilir?

Ramazan Bayramı'nda teşrik tekbiri getirmenin hükmü, arefe günü ve bayram süresince sıklıkla merak edilen konulardan biridir. İslam dünyasında teşrik tekbirinin ne zaman getirileceği, nasıl söyleneceği ve bunun dini hükmü, bayram hazırlıkları ile birlikte gündeme gelmektedir. Diyanet'in açıklamalarıyla, teşrik tekbirinin Ramazan Bayramı'ndaki durumu ve doğru söyleniş şekli hakkında detaylı bilgiler sunuluyor.

Okunma Süresi: 3 dk

Teşrik tekbiri, aslında sadece Kurban Bayramı ile özdeşleşmiş bir ibadet olarak bilinse de, Ramazan Bayramı’nda da getirilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Diyanet, Ramazan Bayramı’nda teşrik tekbirlerinin getirilmesinin dini açıdan caiz olduğunu belirtmektedir. Ancak, bu konuda en net bilgi, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Kurban Bayramı’nda teşrik tekbirlerini belirli günlerde farz namazların ardından getirdiği yönündeki rivayetlerdir.

Teşrik Tekbiri Ne Zaman Söylenir?

Teşrik tekbiri, Ramazan Bayramı’nda, arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazının ardından getirilir. Bu süre zarfında, kadın-erkek her Müslümana, Hanefî mezhebine göre teşrik tekbiri getirmek vaciptir. Arefe günü sabah namazı ile başlayıp, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar devam eden bu süre boyunca 23 vakit teşrik tekbiri getirilir.

Teşrik tekbiri, İslam’ın farklı mezheplerinde farklı şekillerde söylenmektedir. Hanefî, Hanbelî, Zâhirî ve Zeydî mezhepleri, teşrik tekbirlerini şu şekilde söylerler:
“Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd”.

Bazı kaynaklarda, bu tekbirin Hz. İbrahim’e nisbet edildiği ifade edilmektedir. Mâlikî ve Şâfiî mezhepleri ise, tekbirin üç kez “Allāhüekber” şeklinde söylenmesini uygun görürler. Sonraki dönemlerde ise, Şâfiî ve Mâlikî fakihleri diğer mezheplerin belirlediği tekbir lafızlarını da uygun görmüşlerdir.

Teşrik Tekbiri Nasıl Söylenir?

Teşrik tekbirleri, aslında Zilhicce ayında, özellikle Kurban Bayramı’na yakın zaman diliminde farz namazlardan sonra söylenen özel tekbirlere verilen isimdir. Bu tekbirler, Arefe günü başlayıp, Kurban Bayramı’nın dördüncü günü ikindi namazına kadar devam eder. Hanefî ve diğer bazı mezheplerde, teşrik tekbiri şu şekilde söylenir:
“Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd”.

Şâfiîler ise, tekbirin yanında başka eklemeler yapılabileceğini belirtmişlerdir. Bunlar arasında “Lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd” gibi eklemeler yer almaktadır.

Teşrik Tekbirinin Dini Hükmü Nedir?

Diyanet kaynaklarında yer alan bilgilere göre, teşrik tekbiri, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Kurban Bayramı’nda, arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın ardından getirildiği ifade edilmektedir. Hanefî mezhebine göre, arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Bu dönem boyunca teşrik tekbiri getirilmesi önemlidir.

Teşrik tekbirinin, Kurban Bayramı’na özgü bir ibadet olduğunu belirtmek gerekir. Ancak, Ramazan Bayramı’nda da teşrik tekbirinin getirilmesi konusunda herhangi bir engel bulunmamaktadır. İslami kaynaklarda yer alan rivayetlere göre, Hz. Peygamber (s.a.s.) her bayramda teşrik tekbiri getirmiştir ve bu uygulama, günümüzde de devam etmektedir. Teşrik tekbirlerinin getirilmesi, bir ibadet olarak büyük bir sevap taşır ve bu konuda Diyanet, teşrik tekbirlerinin her Müslüman için vacip olduğunu belirtmektedir.