Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, 2024 yılı boyunca gerçekleştirdikleri soruşturmalar ve 2025 hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Küle, mesailerinin yoğun geçtiğini ve 520 dosya üzerinde karar verdiklerini belirterek, bunlardan 156'sının rekabet ihlalleri ile ilgili olduğunu vurguladı.
Küle, sadece 5 dosyada ihlal tespiti yapılmadığını, bu durumun ise titiz çalıştıklarının bir göstergesi olduğunu ifade etti. İhlal tespiti yapılan dosyalarda, 87 taraf ihlali kabul ederek uzlaştı, 18 dosyada ise ihlal tespit edilerek ceza verildi. Ayrıca, 21 soruşturma kararı, teşebbüslerin sunduğu taahhütler sayesinde rekabet sorunlarının giderilmesiyle sonuçlandı.
Küle, rekabetin korunmasında sadece soruşturmalarla sınırlı kalmadıklarını, bu yıl 295 birleşme-devralma işlemi üzerinde karar verdiklerini belirtti. Bu sayının geçen yıla göre 78 işlem arttığını vurgulayan Küle, rekabeti azaltıcı birleşme-devralma işlemlerine izin verilmediğini, 7 başvuruya rekabeti sağlayacak şartlarla onay verildiğini, 4 başvurunun ise nihai incelemeye alındığını belirtti.
Küle, adil rekabet ortamı sağlamak amacıyla yaklaşık 7,7 milyar TL para cezası kesildiğini açıkladı. Gıda, tarım, sağlık, inşaat gibi sektörlerin her zaman radarlarında olduğunu belirten Küle, özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşları etkileyen sektörlerin her zaman odaklarında olacağını ifade etti. Ayrıca, bu yıl elektrikli araç şarj altyapısı ve gıda kontrol laboratuvarları gibi yeni alanlara da odaklandıklarını söyledi.
Küle, kartellerin, raf fiyatları ve çalışan ücretlerine yapılan müdahalelerin Rekabet Kurumu'nun kırmızı çizgileri olduğunu belirtti. Bu tür uygulamalara karşı kararlılıkla mücadele ettiklerini vurguladı. Ayrıca, yapay zeka kullanarak rekabete aykırı uygulamaların tespit edilmesinde önemli bir adım attıklarını ve denetleme araçlarını geliştirdiklerini söyledi.
Yurt İçi ve Yurt Dışında Rekabet İzleme
Rekabet Kurumu'nun faaliyetlerinin sadece yurt içi ile sınırlı kalmadığını belirten Küle, Türk Devletleri Rekabet Konseyi'nin kurulmasına da dikkat çekti. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki ekonomik sorunları rekabet hukuku boyutuyla incelediklerini ve sektör incelemelerinin deprem bölgesindeki yeniden inşa tamamlanana kadar açık tutulacağını ifade etti.
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, 2024 yılı için belirlenen hedeflere kararlılıkla devam edeceklerini ve sektörel incelemelerde her zaman daha güçlü bir rekabet ortamı yaratacaklarını belirterek, rekabet hukuku ve tüketici haklarını koruma konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını vurguladı.