"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
3.261.757 %1.394
İşçi Haber Gündem Rojin Kabaiş’e ne oldu? Şüpheli ölümde 7 ay geride kaldı, aile yanıt bekliyor

Rojin Kabaiş’e ne oldu? Şüpheli ölümde 7 ay geride kaldı, aile yanıt bekliyor

Van’da üniversite eğitimi gören 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in şüpheli ölümünün üzerinden 7 ay geçti. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü birinci sınıf öğrencisi olan Kabaiş’in kaybolması ve ardından cansız bedenine ulaşılmasıyla ilgili yürütülen soruşturma halen gizlilik kararıyla sürdürülüyor. Ailenin ve avukatların yanıt beklediği pek çok soru ise hâlâ cevapsız.

Okunma Süresi: 3 dk

Rojin Kabaiş, 27 Eylül 2024 tarihinde kaldığı öğrenci yurdundan ayrıldıktan sonra üniversitenin göl kıyısındaki sahile indi. Bu andan itibaren kendisinden haber alınamadı. Ertesi gün sahildeki misafir öğrenciler Kabaiş’in eşyalarını buldu ve durumu yurt yönetimine bildirdi. Ancak bu bilgi, yaklaşık 15 saat sonra ailesine ve polise iletildi. Kabaiş’in cansız bedeni, 15 Ekim 2024 tarihinde kırsal Mollakasım Mahallesi'nde Mehmet Emin Ankay (60) tarafından bulundu.

Soruşturma Gizlilik Kararıyla Yürütülüyor

Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin başlatılan soruşturma, gizlilik kararı kapsamında sürdürülüyor. Bu nedenle dosyada herhangi bir şüpheli olup olmadığına dair bilgi verilmiyor. Avukatlar, gizlilik kararının kaldırılması için başvurularını sürdürürken, önümüzdeki hafta savcı ile yeniden görüşme yapılması bekleniyor.

Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan ilk otopsi raporunda, Rojin Kabaiş’in ölüm nedeni “suda boğulma” olarak belirtildi. Ancak boğulmanın nasıl gerçekleştiği konusunda herhangi bir detay yer almadı. Ölüm zamanına ve suda kalma süresine ilişkin bilgi verilmemesi üzerine, Van Barosu ve Kadın Hakları Merkezi’nin talebiyle ek otopsi raporu istendi. 13 Aralık’ta savcılığa ulaştırılan ek raporda da önceki rapordaki belirsizlikler devam etti. Baro, yeterli açıklama içermeyen bu rapora itiraz etti.

Aile, Rojin Kabaiş’in intihar ettiğine dair iddiaları reddediyor. Cenazenin kaybolduğu yerle bulunduğu nokta arasındaki 24 kilometrelik mesafe ve göldeki akıntının aksi yönünde hareketin mümkün olmaması, ailede cinayet şüphesini güçlendiriyor. 18 gün süren arama çalışmalarının yetersiz kaldığı yönündeki iddialar, olayın farklı yönlerinin incelenmesini zorunlu kılıyor.

Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin halen birçok kritik sorunun cevabı netleşmiş değil. Aile ve avukatlar; “Cenaze 24 kilometre öteye nasıl ulaştı? Vücudundaki darp izleri neye bağlı oluştu? Üzerinde tespit edilen DNA örnekleri kime ait? Eşyalarının arasında bulunan ikinci telefon şarjı neden kayboldu? Rojin ile en son konuşan oda arkadaşı neden ifade vermeyi reddediyor?” sorularının yanıtlarını arıyor.

Ailenin Şüpheleri Yurt Yönetimi Üzerinde Yoğunlaşıyor

Baba Nizamettin Kabaiş, 3 Ocak’ta yaptığı açıklamada, kızlarının ölüm dosyasının “intihar” yönünde kapatılmak istendiğini dile getirdi. Rojin’in oda arkadaşıyla defalarca görüşmek istediklerini ancak yurt müdürünün buna engel olduğunu belirten baba Kabaiş, “Kız, telefonumuzu engelledi. Demek ki bir şey biliyor, o yüzden kaçıyor” diyerek yurt yetkililerini sorumlu tuttu.

Yurt Müdürü Eda Türkoğlu Uğur’a iddialarla ilgili ulaşmak isteyen muhabirlerin tüm girişimleri ise yanıtsız kaldı.

Avukatlar Yeniden Savcıyla Görüşecek

Devam eden dosyaya ikinci bir savcı atanarak yeni ifadeler alındı. Yeni savcı, baba Nizamettin Kabaiş, anne ve üç kız kardeşin ifadelerine SEGBİS aracılığıyla başvurdu. Ayrıca yaklaşık 240 kişiden tekrar ifade ve DNA örnekleri alındı.

Soruşturmadaki gizlilik kararı nedeniyle birçok bilgiye ulaşılamazken, dosya avukatlarının önümüzdeki hafta savcı ile yeniden görüşeceği öğrenildi. Kadın örgütleriyle birlikte gizlilik kararının kaldırılması için başvurularını sürdüren avukatlar, adaletin sağlanmasını ve kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesini talep ediyor.

Kaynak: Evrensel