Yasak, telekomünikasyon, tıbbi, taşıt, tarım ve elektrikli ekipmanların dışında kereste gibi bazı ormancılık ürünlerinin ihracatını da kapsıyor.
Ekonomi bakanlığı, ek önlemlerin Rus limanlarından gelen yabancı gemileri kısıtlamayı içerebileceğini belirtti.
Açıklamada, "Bu önlemler, Rusya'ya dayatılanlara mantıklı bir yanıttır" denildi.
Bakanlık, "dostça olmayan eylemlerde bulunan" ülkelere yönelik yasakların "ekonominin kilit sektörlerinin kesintisiz işleyişini sağlamayı amaçladığını" da sözlerine ekledi.
Batıdaki hükümetler, Rusya'ya, özellikle petrol satın alma konusunda ve Başkan Vladimir Putin'e yakın görülen milyarder oligarklara karşı bir dizi yaptırım uyguladı.
AB ve ABD dahil olmak üzere yaklaşık 48 ülke etkilenecek
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, yasağın Rusya'da faaliyet gösteren yabancı şirketlerin yaptığı malların ihracatını da kapsayacağını söyledi. Öğeler arasında arabalar, demiryolu vagonları ve konteynerler bulunur.
Rusya'nın eski cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev'in, Rusya'dan çekilen batılı şirketlerin sahip olduğu varlıkların kamulaştırılabileceği konusunda uyardığı sırada geldi.
Caterpillar ve Rio Tinto, Starbucks, Sony, Unilever ve Goldman Sachs gibi sanayi ve madencilik devleri de dahil olmak üzere firmalar toplu halde yatırımdan ayrılıyor veya yatırımları durduruyor.
Çarşamba günü Moskova, ülkeyi terk eden yabancı firmaların varlıklarının kamulaştırılmasına yönelik ilk adımı atan yasayı onayladı.
Ve Perşembe günü yaptığı açıklamada, Bay Medvedev şu sözleri aktardı: "Rus hükümeti, iflas ve yabancı kuruluşların mallarının kamulaştırılmasını da içeren önlemler üzerinde çalışıyor. Yabancı şirketler, pazarımıza geri dönmenin zor olacağını anlamalı."
Medvedev ,Yabancı yatırımcıları, artık geçim kaynaklarını kaybedebilecek sıradan Ruslar için "panik" yaratmakla suçladı.
En son rakamlara göre Rusya, iki ülke arasındaki toplam 15,9 milyar sterlinlik ticaret ile İngiltere'nin 19. en büyük ticaret ortağı oldu.
Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.