AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Vahit Kirişci başkanlığında toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda ele alındı. Tartışmaların sıkça yaşandığı toplantıda teklifin ilk 3 maddesi onaylandı.
Komisyon, görüşmelere 22 Temmuz Pazartesi günü devam edecek.
İLK ÜÇ MADDENİN İÇERİĞİ NE?
Kabul edilen maddelere göre Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor. Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüt oluşmaması için kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi adına Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale geliyor. Bu nedenle "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açıkça tanımlanıyor.
Uygulamada karışıklık yaşanmaması amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması sebebiyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılıyor.
Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştiriliyor.
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve burada rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılması gerektiği kabul ediliyor. Bu nedenle bakımevleri dışında bir hayvana bakmak, onun yasal sorumluluğunu üstlenmek suretiyle mümkün olacak.
Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir" ifadesi ise yürürlükten kaldırılıyor.