Kocaeli’de, sosyal medya üzerinden Sapanca’da sahte bungalov kiralama ilanları vererek toplamda 120 milyon TL’lik vurgun yapan 30 kişilik dolandırıcı grubu, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekiplerinin titiz çalışmaları sonucu 5 ilde yapılan eş zamanlı operasyonla yakalandı. Şüphelilerin, kurdukları tuzakla birçok vatandaşı mağdur ettiği öğrenildi.
Sosyal Medyada Sahte Bungalov İlanıyla 120 Milyonluk Dolandırıcılık
Olay, sosyal medya üzerinden yayılan sahte ilanlarla başladı. Dolandırıcılar, Sapanca'da bungalov kiralama vaadiyle ilanlar yayınlayarak, büyük bir mağduriyet yaratmıştı. Kocaeli, Ankara, İstanbul, Nevşehir, Adana ve Mersin’den gelen şikayetler üzerine Kocaeli Emniyet Müdürlüğü harekete geçti. Polis, 30 kişilik bir çeteyi hedef alarak, eş zamanlı bir operasyon düzenledi. Operasyon sonucunda 30 şüpheli gözaltına alındı.
Sahte ilanlar üzerinden yapılan dolandırıcılıkla mağdur olan vatandaşlar, büyük bir maddi kayba uğradılar. Çeşitli bungalov kiralama ilanları altında toplanan toplamda 120 milyon TL'lik vurgun, emniyet ekiplerinin dikkatli çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkarıldı. Gözaltına alınan 30 kişi, ifadeleri alınmak üzere Kocaeli’ye getirilirken, operasyonun ardından adliyeye sevk edildiler.
Gözaltına alınan 30 kişinin yanı sıra, 3 kişinin ise firari olduğu öğrenildi. Polis, bu kişilerin izini sürmeye devam ediyor. Şüpheliler, suçlarını işledikleri alanlara göre farklı yöntemler kullanarak mağdurları tuzağa düşürmüşlerdi. Firari şüphelilerin yakalanması için operasyonlar devam etmekte.
Kocaeli Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Sahte bungalov kiralama ilanlarıyla vatandaşlarımızın mağdur olmasına neden olan bu dolandırıcılar adalete teslim edilmiştir. Ekiplerimiz, bu tür suçlarla mücadeleye devam edecektir. Vatandaşlarımızın internet üzerinden yapılan alışverişlerde dikkatli olmaları ve her türlü şüpheli durumdan yetkililere başvurmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz." ifadelerine yer verildi.
Sahte İlanlara Karşı Ne Yapılmalı?
Sosyal medyada sahte ilanlarla karşılaşmamak için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Herhangi bir kiralama işlemi yapmadan önce, ilan sahiplerinin kimlik bilgilerini ve bungalovun gerçekliğini doğrulamak son derece önemlidir. Ayrıca, ödeme yapmadan önce söz konusu işletmenin geçerli bir vergi levhasına sahip olup olmadığı ve rezervasyon sisteminin güvenilirliği de sorgulanmalıdır.
Bu tür dolandırıcılıkların artmaması adına, vatandaşların dikkatli ve bilinçli olmaları büyük önem taşıyor.