ATUDER Başkanı Cander, son dönemde sahte içkiden kaynaklanan zehirlenmelerin hızla arttığını belirtti. Kasım ve Aralık aylarında yaşanan ölümler, toplumda ciddi endişelere yol açtı. Cander, hastanelere başvuruların artmaya devam ettiğini vurgulayarak, metil alkol zehirlenmesinin en öldürücü türlerden biri olduğunu ifade etti.
Cander, metil alkolün sanayide yaygın olarak kullanılan bir madde olduğunu ve sahte içkilerde ölümcül zehirlenmelere yol açtığını belirtti. "Metil alkolle yapılan içkiler çok tehlikeli hale gelir" diyen Cander, bu alkol türünün vücuda girmesiyle birlikte ilk aşamada fark edilmesinin çok zor olduğunu, ancak ilerleyen saatlerde göz sinirlerine ciddi zararlar verebileceğini açıkladı.
Metil Alkol Göz ve Beyin Hasarına Sebep Olabiliyor
Metil alkol zehirlenmesinin geç dönemde vücutta birikerek organları etkilediğine dikkat çeken Cander, özellikle göz ve beyin üzerindeki etkileri hakkında uyarılarda bulundu. Gözde kalıcı hasarlara yol açabileceği gibi beyin üzerinde de Parkinson hastalığına yol açabileceğini belirtti. Cander, hastaların çoğunlukla diyalize ihtiyaç duyduğunu ve ilerlemiş vakalarda tedavinin geri dönüşünün olmadığını söyledi.
Sahte içki üretiminde kullanılan metil alkol miktarının çok küçük dozlarda bile ölümcül olabileceğine dikkat çeken Cander, kaçak içki operasyonlarında yakalanan maddelerin ölümcül tehlikeler taşıdığını vurguladı. İnsanların sahte içkilerle zehirlenmesinin çok kısa süre içinde ölümcül sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Cander, "Kilogram başına 0.1 mililitre metil alkol bile öldürücü olabilir" dedi.
Cander, sahte içki zehirlenmesi durumunda tek çözümün acil servise başvuru olduğunu belirtti. İnsanların, "Etil alkol alarak bu durumu düzelteyim" gibi yöntemlerle vakit kaybetmemesi gerektiğini, zaman kaybının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.