Şanlıurfa, sabahın erken saatlerinden bu yana yoğun toz taşınımının etkisi altında. Kent genelinde etkili olan toz bulutu, özellikle açık alanlarda hayatı zorlaştırırken görüş mesafesini de ciddi oranda düşürdü.
Yetkililer, toz taşınımının hem solunum yolları hastalıkları olanlar hem de yaşlı ve çocuklar için risk oluşturduğunu belirtiyor. Hava kalitesinin ‘sağlıksız’ seviyeye gerilediği kentte vatandaşlar toz taşınımı nedeniyle pencere açamadıkları için evlerini havalandıramamaktan şikayetçi.
Toz taşınımı nedir? Toz fırtınası nedir? Toz bulutu nedir? Toz taşınımı nasıl gerçekleşir?
Toz taşınımı veya toz fırtınası, kuvvetli rüzgarların etkisiyle çöl üzerinden taşınan toz şeklindeki toprak taneciklerinin yoğun biçimde savrularak geniş bir alanda etkili olmasıdır. Toz taşınımı kuvvetli olduğu zaman bir bulut tabakası oluşturarak gök yüzünü turuncuya kaplar, bu buluta toz bulutu nedir. Toz fırtınası, toz taşınımının başlangıcı olan yerlerde (genellikle çöl) daha belirgin hissedilir. Toz taşınımı ise toz fırtınasının başladığı yerden uzak yerlerde görülür. Toz taşınımında fırtınadan ziyade genellikle orta kuvvette rüzgarlar etkili olur. Tozlar fırtınanın olduğu yerden havaya doğru kalkar, havada sürüklenir (taşınıp) ve rüzgarın rotası boyunca etkili olur. Türkiye'de Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozları etkili olmaktadır. Yurdumuza gerçekleşen toz taşınımı İlkbahar, Sonbahar ve Yaz aylarında daha yoğun görülür. Toz taşınımından yurdumuzda en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi etkilenir. Ancak toz taşınımının kuvvetli olduğu bazı durumlarda yurt geneli tozdan etkilenebilir.