"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9679 %0.31
37,0621 %-0.52
3.620.000 %2.791
3.262,36 1,06
Ara
İşçi Haber Gündem Santorini Adası’nda depremler artıyor: Volkanik patlama olur mu? Yunan bilim insanları ne dedi?

Santorini Adası’nda depremler artıyor: Volkanik patlama olur mu? Yunan bilim insanları ne dedi?

Ege Denizi'nde son iki gün içinde 100'ün üzerinde deprem meydana geldi. Bu artan sarsıntılar, Yunanistan'ın Santorini Adası yakınlarında volkanik patlamalar yaşanacağına dair kaygılara yol açtı. Peki, uzmanlar bu endişelere ne diyor? Volkanik patlamalar gerçekten yakın mı? Depremler ne kadar tehlikeli olabilir? Tüm bu soruların yanıtları, son gelişmelerle birlikte merak konusu oldu.

Ege Denizi'nde son iki gün içinde 100'ün üzerinde deprem meydana geldi ve bu durum, Yunanistan’ın Santorini Adası yakınlarında volkanik patlamalar yaşanabileceği endişelerini gündeme getirdi. Ancak Yunanistan'ın volkan ve deprem uzmanları, volkanik patlama ihtimalinin çok düşük olduğunu vurguladı.

Santorini, Helen Yayı olarak bilinen volkanik ada zincirinin bir parçasıdır. Adada Santorini Yanardağı'nın yanı sıra Nisyros, Methana ve Milos gibi aktif volkanlar da bulunmaktadır. Ege Denizi'ndeki sismik aktivite, bölgedeki volkanik tehlikelerle ilgili kaygıları artırdı. 1 Şubat 00:00 ile 3 Şubat 00:00 arasındaki dönemde, en küçüğü 1.3, en büyüğü 4.8 büyüklüğünde 100'ün üzerinde deprem kaydedildi. Ancak uzmanlar, bu sarsıntıların volkanik patlamaya yol açmayacağını belirtti.

Uzmanlardan Açıklama: Volkanik Patlama İhtimali Yok

Yunan Jeolog Profesörü Efthymios Lekkas, yaptığı açıklamada, son sismik aktivitelerin volkanik bir patlamaya işaret etmediğini belirtti. Lekkas, sismik aktivitenin devam etmesine rağmen volkanik riskin olmadığını, bunun yerine bölgedeki sismik riske odaklanmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca Richter ölçeğine göre 5 büyüklüğünde bir depremin mümkün olduğunu ancak 5.5 ve 6 büyüklüğünün neredeyse imkansız olduğunu ifade etti.

Amorgos Fayından Kaynaklanan Sismik Aktivite

Sismik aktivitenin kaynağı olarak Amorgos Fayı gösterilmektedir. Bu fay, 1956 yılında 7.5 büyüklüğünde büyük bir depreme yol açmıştı. Ancak uzmanlar, benzer bir depremin tekrar etmesini beklemediklerini, bu tür büyük bir depremin meydana gelmesinin binlerce yıl sürebileceğini belirtiyor. Prof. Lekkas, fayda biriken enerjinin 5-5.5 büyüklüğünde bir deprem oluşturma olasılığının bulunduğunu da ekledi.

Santorini Adası’nda artan deprem sarsıntıları sonrası panik yaşandı ve okullar kapatıldı. Turistler, adadan tahliye edilebilmek için ek uçak seferlerine yönlendirildi. Yunan hükümeti, adada güvenlik önlemlerini artırarak, vatandaşlara güvenlik önerilerine sıkı sıkıya uymalarını tavsiye etti.

Ege Denizi'ndeki Depremler ve Türkiye'yi etkiler mi?

Ege Denizi’nde son dönemde meydana gelen depremler, bölgedeki tektonik hareketlilikten kaynaklanmaktadır. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi’ndeki depremlerin, Afrika Levhası'nın Anadolu Levhası'nın altına daldığı Kıbrıs Yayı’ndaki hareketlilikle ilişkili olduğunu belirtti. Ancak şimdilik, bu depremlerin Türkiye'yi ciddi anlamda etkileme ihtimali bulunmamaktadır.

Ege Denizi’ndeki sismik aktivite, bölge için dikkatle izlenmeye devam ederken, yetkililer ve bilim insanları, vatandaşları bilgilendirmeye ve olası risklere karşı hazırlıklı olmaya çağırıyor.

Kaynak: Euronews